Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób, które są lub były w #zwiazki gdzie był #seks jeszcze zanim był #slub Temat zachacza też o #religia

Przed udzieleniem sobie ślubu trzeba iść do spowiedzi, wiadomo.
Seks przedmałżeński jest grzechem, wiadomo.
Jeżeli świadomie zatai się grzech lub się go nie żałuje, spowiedź jest nieważna, to też wiadomo.

Stąd pytanie, jak to było Was? Nie rozumiem, jak można tego żałować. Rozumiem, jeżeli któraś ze stron przymyka na to oko, ale najciekawsza sytuacja jest wtedy, gdy przyszli małżonkowie traktują religię dość poważnie, a jednak seksy wcześniej były (że takie przypadki są, też wiadomo). Na komentarzu tych ostatnich zależy mi najbardziej, chociaż jak inni mają coś mądrego do napisania, to zapraszam.

Nie żenię się, żaden kolega też nie, po prostu mnie to ciekawi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 85
@janeeyrie: Ślub równie dobrze można wziąć cywilny. Teraz to nawet za odpowiednią opłatą możesz go sobie wziąć w praktycznie dowolnym miejscu.
Dla mnie to jest mega hipokryzja, nie wierzę, kościoła nie lubię, ale ślub/chrzest zrobię bo ładnie wygląda. O.o
Poza tym samo obchodzenie świąt chrześcijańskich człowieka niespecjalnie zobowiązuje, natomiast przyjmowanie sakramentów tak.
Zresztą nawet kwestia ślubu z osobą niewierzącą jest bardzo ładnie rozwiązana i można z nią wziąć ślub w kościele,
@Polonus: Że co? Przeczytałeś Ty chociaż co ja napisałam, bo akurat coś zupełnie odwrotnego.
I nikogo chrzcić nie zamierzam, brać ślubu kościelnego też nie.
@Shen: Jakiś czas temu zadałem tutaj podobne pytanie; podobna gównoburza się wywiązała, więc nawet nie czytam wszystkich komentarzy bo już wiem co tam jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rozmawiałem na ten temat ze znajomym księdzem, i powiedział, że dużo ludzi ma podobny problem - jak się spowiadać z tego, skoro się tego nie żałuje, seks nie był z przysłowiową karyną po imprezie tylko z narzeczoną z którą
@Polonus: O tylko czekałem, aż ktoś wyskoczy z tym argumentem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Klucze do królestwa zostały dane Piotrowi, żeby ten ustatkował kościół i nadał mu odpowiednią formę. Poczytaj sobie w dziejach apostolskich jak wyglądało "przywództwo" Piotra i jakie były jego obowiązki i przedewszystkim zapoznaj się z rzeczami które apostołowie "związali" i ustanowili. Bo w tej chwilii, to KK ODWIĄZUJE rzeczy ustanowione przez apostołów i głosi
@Shen: nie wiem na ile to prawda a na ile zarzutka. Jeśli pytasz serio: rozroznia sie zal i zal doskonaly. Taki zal jak mowisz, ze zalowalbys seksu itd to ten drugi. Ten pierwszy i wystarczajacy do spowiedzi to jedynie/az zal z tego ze zlamales przykazanie.
@Shen: nie wiem, czy padła już odpowiedź, bo nitka jest długa, ale pytałem kiedyś o to księdza. Wiadomo, że nie żałujesz seksu, bo przecież było ci dobrze, więc czego tu żałować? Jednak jeżeli jesteś wierzący, to chodzi o to, żeby było ci żal przed Bogiem tego, że dopuściłeś się grzechu.
@Shen: Oboje jesteśmy wierzący, juz po ślubie. Ksiądz mnie zapytał czy kocham swojego faceta i czy chcę z nim wziac ślub. Stwierdził, ze mam wobec mojej pozytywnej odpowiedzi byc do niego w porządku i starać się, bo nikt nie jeat idealny. Mieszkalismy ze sobą 2 miesiące przed slubem i dostalismy rozgrzeszenie. Zalujesz swojej słabości, a nie samego faktu. Jesli seks wynika z milosci, a nie sportu z laska w kiblu na
@bazingaxl: Ale to trochę by trzeba było tego wypisywać, bo przecież to wszystko jest opisywane przez prawie cały nowy testament. Dzieje apostolskie i listy pokazują co zostało ustanowione i jakie było nauczanie apostołów. Kościół katolicki nie rozwija tego co rozpoczęli apostołowie. KK ROZWIĄZUJE rzeczy ustalone przez apostołów i naucza wbrew temu co już zostało związane i ustanowione. Maryja, celibat, spowiedź, chrzczenie dzieci, te wszystkie rzeczy są wbrew temu czego naucza Biblia.
@bazingaxl: Nie wiem, nie znałem ich niestety :) Wiem natomiast, że to co jest napisane w Biblii nie jest ze sobą sprzeczne i jak już raz coś zostało ustanowione, to nikt w Biblii potem tego nie zmieniał, bo najzwyczajniej w świecie nie było takiej potrzeby, bo ani Bóg ani duch święty nie zmieniają zdania. Biblia jest książka ponadczasową i i objawionym słowem Boga, nie trzeba jej udoskonalać ani zmieniać, bo Ona
pamietaj tez ze wiele z tych ksiaz wywalono prze KK bo cos tam sie nie podobalo ludziom

@bazingaxl: Nie wywalono, ponieważ Biblia jako taka jeszcze nie istniała, więc nie było z czego wywalać. Proces formowania się Biblii i uznawania poszczególnych ksiąg za natchnione trwał sporo czasu i z biegiem pewnych ksiąg nie uznano za wiarygodne.

Zazwyczaj osoby nie znające apokryfów sugerują rzekomą "niewygodność" tych tekstów dla KK.
@bazingaxl: No ale jakie alegorie ? Są jakieś pojedyncze wersety, które na prawdę ciężko zrozumieć, ale ogólnie Biblia jest spójna i nauka apostołów nie jest sprzeczna. Problem w tym, że KK właśnie wybiera sobie te pojedyncze dwuznaczne wersety jak np "co zwiążecie na ziemi(...)", "będziesz błogosławiona między narodami", "wyznawajcie grzechy swoje(...)" i to właśnie na takich pojedynczych wersetach wręcz buduje całą teologie i kompletnie zlewa to co przykładowo Paweł w kółko