Mircy ukodziłem ostatnio programik w #java do tworzenia screenów i wysyłania ich na serwer "na żywo". Działa to trochę podobnie jak screenshu czy Lightshot.
Jest to wersia alpha, prawdopodobnie cały kod przepiszę na nowo, bo to co tu jest robiłem całkiem przyrostowo - jak miałem pomysł żeby coś dodać, to dodawałem.. Na pewno jeszcze będę chciał dodać kilka opcji rysowania ( ͡º͜ʖ͡º) Konstruktywną krytyką i opninią nie pogardzę (✌゚∀゚)☞ prntscr GIT
@Leihto: 1. co jesli nazwa pliku do wysłania ma postać "%n%n%n.img"? (wiem ze niemozliwe w tym kodzie bo tworzysz sam nazwe pliku, ale sprawdz sobie) 1.1 uzyj File temp = File.createTempFile("temp-file-name", ".tmp"); zamist getRandomName() 2. w Settings.java jesli stream bedzie null to rzucisz wyjatek, a pozniej w finally masz stream.close() i znow rzuci wyjatek 3. nie laduj properties do hasmapy, po prostu trzymaj jako properties :) (bo Properties to HashTable)
@afe1: 1.1. Specialnie użyłem własnej metody do tworzenia plików lokalnych, bo chcę mieć backup lokalny.. 2. Gdy nie znajduje pliku config.properties pierwszy wyjątek zakańcza metodę, i w takim wypadku zakańcza działanie programu. Wtedy blok finally nie jest osiągalny, choć fakt, mogłem ten warunek wywalić przed try ( ͡°͜ʖ͡°) 3. Masz rację, dzięki ( ͡º͜ʖ͡º)
- nie musisz przy deklaracji pól podawać wartości defaultowej. - używasz niespójnego formatowania, przez co kod dramatycznie źle się czyta - usuń z repo zakomentowany kod
@kisi3l: Nie muszę podawać defaultowych wartości, ale też nie ma takiego zakazu.. Ja np. nie lubię jak eclipse mi się świeci na żółto, bo pola nie są zadeklarowane.. Co do niespójnego formatowania, to zaznaczyłem w pierwszym wpisie, że kod jest robiony przyrostowo i mam w planie go przepisać gdy dojdę już do tego, co dokładnie chcę osiągnąć w tym programie.
@Leihto: dlaczego masa rzeczy jest statyczna? ja wiem że tak jest prościej kodzic bo z każdego miejsca możesz zmienić co chcesz Ale to w ogóle nie jest obiektowe :)
Jak na parę lat kodzenia w innych językach to raczej słabo ( ͡°͜ʖ͡°)
Jest to wersia alpha, prawdopodobnie cały kod przepiszę na nowo, bo to co tu jest robiłem całkiem przyrostowo - jak miałem pomysł żeby coś dodać, to dodawałem.. Na pewno jeszcze będę chciał dodać kilka opcji rysowania ( ͡º ͜ʖ͡º)
Konstruktywną krytyką i opninią nie pogardzę (✌ ゚ ∀ ゚)☞
prntscr GIT
#programowanie #programista #programista15k #januszeprogramowania #opinia
1. co jesli nazwa pliku do wysłania ma postać "%n%n%n.img"? (wiem ze niemozliwe w tym kodzie bo tworzysz sam nazwe pliku, ale sprawdz sobie)
1.1 uzyj File temp = File.createTempFile("temp-file-name", ".tmp"); zamist getRandomName()
2. w Settings.java jesli stream bedzie null to rzucisz wyjatek, a pozniej w finally masz stream.close() i znow rzuci wyjatek
3. nie laduj properties do hasmapy, po prostu trzymaj jako properties :) (bo Properties to HashTable)
2. Gdy nie znajduje pliku config.properties pierwszy wyjątek zakańcza metodę, i w takim wypadku zakańcza działanie programu. Wtedy blok finally nie jest osiągalny, choć fakt, mogłem ten warunek wywalić przed try ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3. Masz rację, dzięki ( ͡º ͜ʖ͡º)
- używasz niespójnego formatowania, przez co kod dramatycznie źle się czyta
- usuń z repo zakomentowany kod
FinishBox.java:
85: l nic nie mówi
Co do niespójnego formatowania, to zaznaczyłem w pierwszym wpisie, że kod jest robiony przyrostowo i mam w planie go przepisać gdy dojdę już do tego, co dokładnie chcę osiągnąć w tym programie.
Jak na parę lat kodzenia w innych językach to raczej słabo ( ͡° ͜ʖ ͡°)