Wpis z mikrobloga

• 2
@fubbson: honda robi wysoko obrotowe silniki i wbrew obiegowej opinii im mniejsze obroty to spalanie nie jest mniejsze. Próbując przyspieszyć mając 1800 obrotów spalanie będzie większe niż przy np. 2200-2300, bo silnik przy niskich obrotach ma większe obciążenie. Moja honda przy moim stylu jazdy w trybie mieszanym pali 6,1-6,3 litra na 100km a wcale jej nie zamulam. Jestem ciekaw ile spali mi przy normalnych temperaturach w trasie.
  • Odpowiedz
@dzika_kaczka_bez_dzioba: masz rację, mam u siebie motor 2.0 i-vtec przy zamulającej jeździe zawsze więcej pali, dla przykladu przy prędkości 90km/h ustawionej na tempomacie na 4. biegu pali ok. litr mniej niż na 5. Zwykle staram się nie schodzić poniżej 2,8-3k obrotów i wtedy wychodzi najekonomiczniej. Chyba, że ciągnę do 7k obr/min , to wtedy o ekonomii można zapomnieć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pini000: bo silnik nie jest obciążony. Sam odkąd auto-dupowóz do jazdy na codzien, zainteresowałem sie ecodrivingiem i jestem w miare zadowolony. Jeżdząc do pracy i do dziewczyny wyszło mi 6,15 l/100km przy cenie benzyny 4,14 za litr wychodzi ~26zł za 100km :D A to wszystko przy 115 koniach (kiedys na pewno tyle było ( ͡° ͜ʖ ͡°))

• Odpowiedz
honda robi wysoko obrotowe silniki i wbrew obiegowej opinii im mniejsze obroty to spalanie nie jest mniejsze. Próbując przyspieszyć mając 1800 obrotów spalanie będzie większe niż przy np. 2200-2300, bo silnik przy niskich obrotach ma większe obciążenie.

@dzika_kaczka_bez_dzioba:
To jest prawda. Ale przy długiej prostej bieg wypada zredukować, a jak trzeba depnąć, to redukcja.
  • Odpowiedz