7 cudów świata: pojedynek Dobre dla początkujących, chcących wgłębić się w świat planszówek itp? Czy lepiej np. Zakazana wyspa? #grybezpradu #gryplanszowe
@Gregory143: gralem w 7 cudow, trudne nie jest, z tego co zaobserwowalem gra wymaga troche strategii i obeznania sie z nia, wiec fajna bo sie nie nudzi
@Gregory143: W Pojedynek nie grałem (a chętnie bym zagrał), wiec nie mam odniesienia. Mam Zakazaną Wyspę i powiem, że gra jest ok. Super do zaczęcia planszówkowej przygody szczególnie jeśli lubi się kooperacje z innymi ludźmi.
Zaleta Zakazanej nad Pojedynkiem, to większa ilość osób możliwa do gry, a w 2 osoby też się gra dobrze. Wada zaczynania od kooperacji jest taka, że te gry najłatwiej "zepsuć", czyli źle zrozumieć zasady (choć
@Gregory143: na początek ja kupiłem Wsiąść do pociągu: europa. klasyk juz chyba,i najbardziej wciąga do planszowek. teraz mam tych gier kilkanaście a jednak do tamtej sie wraca;) Bardzo podobna niwa gra Nowy Jork 1901. mechanika gry podobna.. A jesli chodzi o więcej gier to mogę Ci sie rozpisać wieczorem.
@Gregory143: Na początek Ticket to Ride jest świetnym wprowadzeniem do planszówek. Z innych prostych gier polecam Splendor -> minus jest taki ze nie ma klimatu, ale mimo wszystko wciaga (od 2 do 4 graczy dziala dobrze z kazda iloscia) Small World juz jest tyci ambitniejsza gra, ale tak naprawde tez ma proste zasady, dodatkowo na forum gry planszowe jest watek z pytaniami dotyczacymi ras i umiejetnosci. @Golob jestem osobiscie
Dobre dla początkujących, chcących wgłębić się w świat planszówek itp?
Czy lepiej np. Zakazana wyspa?
#grybezpradu #gryplanszowe
@progressive:
@Gregory143:
To dwie inne gry ;)
@Golob: dzięki. chyba że masz coś fajnego do polecenia na początek?
Zaleta Zakazanej nad Pojedynkiem, to większa ilość osób możliwa do gry, a w 2 osoby też się gra dobrze.
Wada zaczynania od kooperacji jest taka, że te gry najłatwiej "zepsuć", czyli źle zrozumieć zasady (choć
@Golob: