Wpis z mikrobloga

Mieli, chciałbym napisać CLI dla Arduino albo STM. Chodzi mi o możliwość podłączenia się do procesora przez uart i wysyłanie poleceń typu "set gpio x".
Na przykład nie wiem jak sensownie zorganizować pasowanie poleceń.
Google swiruje jak pytam o CLI albo command line interface.
Ktoś może robił podobny projekt?
#arduino #programowanie #stm32 #jezykc
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Frebiee: polecenie to struktura która ma pola do trzymania nazwy i wskaźnika na funkcję, która zostanie wywołana. jak przyjmujesz input to dzielisz go na osobne stringi co spację. przeszukujesz listę pod kątem pierwszego stringu jako nazwa. jeśli znajdziesz taki element w liście, to wołasz funkcję spod zapisanego tam wskaźnika i przekazujesz mu jako argument pozostałe stringi z ciągu wejściowego.
  • Odpowiedz
@Frebiee: nie wiem czy typowy, ja tak robiłam. nie dopisałam że te struktury trzymasz w liście. chociaż nie wiem czy jest sens się pieprzyć w listę. jeśli nie będziesz dodawał nowych poleceń w runtime, to możesz trzymać tablicę tych struktur, wtedy będziesz się interował po tablicy i sprawdzał commands[i].name, zamiast skakać po węzłach listy. mniej roboty.
  • Odpowiedz
@Frebiee: ChibiOS/RT, którego odpalisz na STMie, czy właściwie czymkolwiek, ma gotowy moduł CLI, do którego sobie dopisujesz kolejne polecenia. Możesz też przejrzeć jak on to ma zorganizowane.
  • Odpowiedz