Aktywne Wpisy

Od kilku dni jest akcja psiarzy, którzy próbują bagatelizować problem wrzucając zdjęcia swoich labladorów i innych cziułałów, prześmiewczo pisząc "oj my z Fafikiem właśnie na spacerze, szukamy dziecka do pogryzienia".
Musicie mieć ogromną bekę, że ludzie próbują zwalczyć problem z patologicznym traktowaniem psów w tym kraju. Oklaski dla Was, psiarze, że akcje, która ma zapobiec takim tragediom jak rozszarpanie czyjegoś syna/ojca/matki zniżacie do poziomu żartu i wyśmiewacie oczekujących konkretnych kroków, żeby takie sytuacje
Musicie mieć ogromną bekę, że ludzie próbują zwalczyć problem z patologicznym traktowaniem psów w tym kraju. Oklaski dla Was, psiarze, że akcje, która ma zapobiec takim tragediom jak rozszarpanie czyjegoś syna/ojca/matki zniżacie do poziomu żartu i wyśmiewacie oczekujących konkretnych kroków, żeby takie sytuacje
źródło: comment_1583615967MRs1RTjje9oIl8plVE2Emi
Pobierz
nupeq +407
źródło: 1000004681
Pobierz

W Wigilię (!) wpłynął do Sejmu pisowski projekt „Prawa o prokuraturze”, która ma zastąpić obecnie obowiązując Ustawę o prokuraturze. O co chodzi – o to o co zawsze, więc nie będę się rozwodził. M.in. o połączenie na powrót stanowisk ProkGena i MinSprawa. Ale zostawmy to.
W dżungli nowelizowanych przepisów, przepisików i przepisiczków znajdujemy taką oto zmianę:
Aktualny art. 2 Ustawy o prokuraturze:
Zadaniem prokuratury jest strzeżenie praworządności oraz czuwanie nad ściganiem przestępstw.
Projektowany art. 2 ustawy Prawo o prokuraturze:
Prokuratura wykonuje zadania w zakresie ścigania przestępstw oraz stoi na straży praworządności.
To teraz konia z rzędem temu, kto wytłumaczy, czemu ta #dobrazmiana ma służyć i co w praktyce zmienia. Liczę na profesjonalne opinie wykopowych jurystów, zwłaszczach tych spod #60groszyzawpis. Knock yourselves out.
#neuropa #prokuratura #pis #prawo #legislacja
źródło: comment_12mIpjhYEuZOlnsO5pE6HZVZ93n8CqTV.jpg
Pobierzimho czuwanie nad czymś < wykonywanie zadań
Wygląda to tak. Think-tank będący przybudówką partii przygotowuje założenia ustawy i jakiś projekt pisany praktycznie na kolanie. Na zlecenie
swoją drogą gdyby praktykanci mogli odwalać stójkowe, prawdopodobnie wszystkie sprawy z urzędu spływały by do nich
@Ginden: niemeckie prawo jest na githubie (chyba od dawna nie aktualizowane ale zawsze to ciekawostka). Są też commity ze zmianami.
no cotam mirek? nie poszedł byś-a przepraszam- idz na sprawę tego i tego co? powiedz, że musiałem pojechać do pipidówy bo cośtam w związku z testamentem zenka, albo że chory jestem, nie wiem, matke w szpitalu odwiedzam.
xD no skąd ja to
@Dutch: czy tylko mi się wydaje że to jakoś dziwnie brzmi i niewiele znaczy? :)
Pozostaje jeszcze kwestia urzędówek. Faktycznie, są one traktowane po macoszemu. Jeżeli już się je dostaje i widać, że człowiekowi można pomóc (a
pieniacze pieniaczami, najczęściej to zwykłe patusy po rozbojach.
macosze traktowanie wynika raczej z hajsu( ile jest za całą sprawe z zakresu prawa pracy? 80 zł?), aniżeli samego 'skierowania'
@Dutch: Nadawałbyś się do tworzenia nowomowy w Roku 1984 ( ͡° ͜ʖ ͡°)