Wpis z mikrobloga

Mircy z #elektronika , krótka piłka - #arduino czy #avr i płytka uruchomieniowa + książka od M. Kardasia?
Mile widziane słówko uzasadnienia.
Startuję z poziomu zero.
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak chcesz się skupić głównie na elektronice to arduino bo ma łopatologiczna programowanie. Jak umiesz w c to avr da ci więcej ale też czasu trzeba na ogarnięcie
  • Odpowiedz
To zależy ile masz doświadczenia z elektroniką i programowaniem. Jeżeli jesteś na prawdę "zerem" w tych dziedzinach, to jak najbardziej Arduino, ale jeżeli masz już jakąś tam wiedzę i chcesz wystartować z trochę wyższego poziomu to myślę, że osobny AVR + płytka uruchomieniowa.
  • Odpowiedz
@Dar_Q: ja startowałem z poziomu zero na AVR, spędziłem sporo czasu na nauce ale było warto :) Z Arduino będzie łatwiej ruszyć, ale o wiele mniej się nauczysz jeśli chodzi o niższe poziomy, strukturę mikrokontrolera itd.
  • Odpowiedz
@Dar_Q: Zaczynałem z poziomu zero od gołego procka, płytki stykowej i programatora USBasp. Pierwszego dnia miałem migającą diodę. Po tygodniu diodę oddychającą. Po paru miesiącach komunikację szeregową. I dzięki temu dobrze zapoznałem się z elektroniką. Dało mi to też odpowiednie doświadczenie do tego żebym nie męczył się za bardzo na studiach :)
  • Odpowiedz
@Dar_Q: zacząłem od arduino i gdybym mógł cofnąć się w czasie to wybrałbym czyste avr od samego początku.
Poleciłbym kurs forbota i książkę Borkowskiego (niestety tylko częściowo przydatna, bo prócz C i assemblera sporo miejsca zajmuje też bascom i... pascal) na przyjazny start.
  • Odpowiedz
@Dar_Q: Z arduino za dużo się nie nauczysz. Mi się znudziło po kilku miesiącach. Kup sobie jakiś starter kit + avr + programator i jazda. Jak nic nie umiesz z elektroniki to kursy od forbota czekają na Ciebie. Jeśli chodzi o książkę, to dla mnie jedynie Kardasia. Przeglądałem treści innych książek (na szybko co prawda, kilka pierwszych stron) i dla zaczynającego zabawę w C tylko u Kardasia zrozumiałem treści. Na
  • Odpowiedz
@Dar_Q: Bierzesz arduino i usbasp, instalujesz Atmel Studio 7.0 i masz możliwości c/c++ plus import skeczów a arduino ide. Nawet nie myśl o przestarzalym avr studio 4 ani o arcy gownianym pseudo ide od arduino.
  • Odpowiedz
@Mechatrobot: @dktr: @MakontufTRZY: A czy z Arduino da się przejść płynnie do gołych AVR'ów wykorzystując zdobytą już wiedzę, czy Arduino to po prosu taka ślepa uliczka i żeby iść dalej trzeba jednak się cofnąć?
@xerxes931: @Tymian: @astral55: @PeeWuu: Nie uważacie jednak, że Arduino będzie lepsze właśnie z powodu niższego progu wejścia? Kiedy na wstępie już można robić jakieś
  • Odpowiedz
@Dar_Q: Jeśli w grę wchodzi nauka programowania to moim zdaniem nie ma sensu iść pierw na arduino a potem na normalne avry, bo będziesz 2 razy się uczył. Lepiej raz, ciężej na pewno, ale od razu pełną parą, nie ma to tamto. Arduino dla mnie jest dobre jeśli chcesz zrobić jakiś projekt i nic więcej. W tym on przewyższa zwykły avr że każdy janusz elektroniki może zrobić sobie nie wiem..
  • Odpowiedz