Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z Vagrantem i #symfony #symfony2 #php na nim.
Uruchamiam debiana 7 na nim z PHP 5.6, apache2 normalnie działa, jak wpiszę localhost w oknie przeglądarki hosta normalnie wyświetla się strona domyślna. Jeśli jednak odpalam serwer symfony2 (php app/console server:start), to jak na hoście wpiszę localhost:8000, to się nie ładuje... Jak to naprawić?
#pytanie
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomash-pl: tak myślałem, że o to chodzi... ale... jak to się robi w vagrancie? Tak czytałem coś o tym, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Dodałem do vagrantfile to:
Vagrant.configure("2") do |config|
config.vm.network :forwarded_port, guest: 8000, host: 8000
end

Ale chyba nie do końca zadziałało. Wcześniej miałem connection refused niemalże od razu po wpisaniu localhost:8000, a teraz strona się ładuje z minutę - dwie i na koniec wywala connection reset.
  • Odpowiedz
@Spake: Przyznam, ze nie wiem, ale spróbuj dokładnie tak, jak w dokumentacji, tj.

Vagrant.configure("2") do |config|
# other config here

config.vm.network "forwarded_port", guest: 80, host: 8080
end
  • Odpowiedz
@tomash-pl: nie, nie mam żadnego :( da się jakoś sprawdzić, czy w gueście ten "port" działa? Bo jeśli w gueście nie działa, to coś z symfony nie tak
  • Odpowiedz
@tomash-pl: też dziś się o nim dowiedziałem i go rozpracowuję :D I szczerze bardzo zdziwiło mnie to, że na maszynie wirtualnej uruchamianej przez VirtualBox taka maszynka brałaby sporo procka i sporo RAMu, a przez Vagranta to chodzi w tle biorąc 1% procka i 90mb ramu? Co to za czary w ogóle są O.o
  • Odpowiedz
@Spake: GUI? i pewnie optymalizacja pod dany OS.... Vagrant działa w tle, bez graficznego interfejsu, a to nie powinno za wiele zżerać z zasobów hosta... przynajmniej na poczatku ;)
  • Odpowiedz
@tomash-pl: no w sumie racja, że ja tego wcześniej nie znałem, kurde ( ͡° ͜ʖ ͡°) i na lynxie na gueście normalnie działa, na hoście nie ładuje :/ hmmm
  • Odpowiedz