Wpis z mikrobloga

@Arveit: A to przypadkiem nie jest to, co wypluwa na port szeregowy bootloader? To chyba standardowe wyjście i możesz na tym etapie wydawać już polecenia AT. Tak mi się tylko wydaje. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
  • Odpowiedz
@redliquid: czy powinien w tym trybie reagować na komendy AT, a jeśli to na jakiej częstotliwości? Bo na tym 75k nie odpowiada, 9600 też nie, 115200 też nie (sprawdzamy wszystko na oscyloskopie dwukanałowym).
  • Odpowiedz
Z tymi dzielnikiem napięcia namieszałem - prosty dzielnik napięcia działał nie będzie. Próbowałbym na początku z konwerterem napięć, a jeżeli nie masz i nie boisz się upalić układu to nawet bez.
  • Odpowiedz
@redliquid: zapoznaliśmy się z instrukcją.
Też uważamy, że poziom napięć 5V nie robi różnicy, co przetestowaliśmy w praktyce.
Po podłączeniu 3,3V do CH_PD układ ESP wchodzi w tryb power down zatem nie wiemy czy to jest konieczne, ponieważ nie jest w stanie odebrać żadnej transmisji (przetestowane). Oddzielny zasilacz zbyteczny (przetestowane).

Największym problemem jest fakt, iż moduł ESP normalnie powinien być podłączony zgodnie z wieloma instrukcjami (w tym Twoją) Arduino.RX - ESP.RX, Arduino.TX - ESP.TX, a on nie reaguje wtedy na komendy AT. Gdy zamienimy RX z TX nagle zaczyna odbierać komendy - mryga niebieska dioda led.
Wszystko monitorujemy na oscyloskopie i
  • Odpowiedz
Tak, mi działał od strzała na 9600, tyle że z przejściówką USB->TTL na CH340. Dzisiaj nie będę miał czasu sprawdzić, ale jak chcesz, to mogę usiąść do tego jutro z rana i też samemu obadać, bo mam dwie takie płytki, (bawiłem się tylko jedną).
  • Odpowiedz
@redliquid: hej, dzięki za sprawdzenie tego, na pewno się przyda taka wiedza. W weekend nie robimy, a dzisiaj jeszcze nie ma kolegi, który się na tym zna. Ja się nie znam kompletnie na elektronice, jestem tylko gościem od programowania :P więc nie sprawdzę niestety, czy działa. Sprawdziłem tylko, że upalony wcześniej konwerter był na CH340, ale nic więcej się teraz nie dowiem :( Dam znać :)
  • Odpowiedz