Aktywne Wpisy

Napalone_Okno +19

baton967 +10
#przegryw zaraz wściekła mama wstaje, to trzeba iść szybko spać i obudzić się jak se pójdzie do pracy eh
laptopa mi znowu schowala, co chwilę mi chowa rzeczy eh
muszę sie w końcu wyrwać z tego domu ale skąd na to siły wziąć? eh
laptopa mi znowu schowala, co chwilę mi chowa rzeczy eh
muszę sie w końcu wyrwać z tego domu ale skąd na to siły wziąć? eh

Mam pytanko - jak radzicie sobie z niekonsekwencją w zewnętrzych bibliotekach Node.js odnośnie operacji asynchronicznych? Bo niektóre biblioteki korzystają z Q, inne zwracają ES6 promise lub kompatybilne, a jeszcze inne korzystają z callbacka function( error , result ). Ja bym potrzebował aby wszystko było na jedno kopyto bo używam async/await z babelem i zastanawiam się jak to zrobić, bo nie chciałbym pisać wrappera do każdej możliwej klasy i funkcji a np. mongoose operuje na zasadzie callbacka function(error,result).
Ktoś, coś?:)
BTW - http://mongoosejs.com/docs/promises.html
Promise'y są chyba między sobą kompatybilne?
nie wiem czy on oczekuje konkretnego ES6 promise czy czegokolwiek co spełnia standardy, tj. ma metody .then() , .catch() itp. Z tego co patrzę na dokumentację bluebirda to jest tam napisane coś
promisify/promisifyAllW poniższym linku znajdziewsz wszystko co potrzebne o async await i dlaczego wcześniej potrzebowalismy generatorów. Jest to jedno z wielu fajnych zastosowań generatorów.
@regis3: Hmm obecnie nie ma "prawdziwych" async/await bo nie ma silnika JS implementującego async/await, póki co to tylko specyfikacja, prawda?
Natomiast ja używam babela do tego celu, którzy async/await załatwia regeneratorem i w tym przypadku nie jest to synt sugar, bo zasada działania jest odmienna:
Taki kod: http://pastebin.com/ETXx491s
Zmienia się
@larvaexotech: Chakra wspiera.
var myIterable = {}
myIterable[Symbol.iterator] = function* () {
yield 1;
yield 2;
yield 3;
};
[...myIterable] // [1, 2, 3]
Regenerator to jedna z implementacji. Pamiętaj, że nawet jeśli dany silnik wspiera generatory to musi je w jakiś sposób implementować.
a) W implementacji modelu dodajesz:
var mongoose = require('bluebird').promisifyAll(require('mongoose'));Nie jestem pewny czy to zadziała, bo nie probowałem, ale mogę sprawdzić jutro
import bluebird from 'bluebird';import mongoose from 'mongoose';
var mongoose = bluebird.promisifyAll(mongoose);
b) W controler używasz operacji mongoose z dopiskiem Async na końcu, przykład:
Thing.findAsync().then(responseWithResult(res))
.catch(handleError(res))
Dzięki cumplu :)
`var mongoose = require('bluebird').promisifyAll(require('mongoose'));
w ES6
a próbowałeś var usunąć z tego wyrażenia? bo zmienna mognoose jest już w 'scope' z powodu importu więc powinna działać jak każda inna zmienna.
w zasadzie import (.....) jest niemal równoważne z require, różnica jest tak naprawdę taka że wszyskie linie "import" są wykonywane najpierw a później jest wykonywany kod i o tym trzeba pamiętać.
tzn. ES5:
var mongoose = require( 'mongoose' );
mongoose.wykop = 42;
var express = require( 'express' );
express.wykop = 42;
kolejność wykonywania linia po linii;
es6:
import fsBase from 'fs';
import blueBird from 'bluebird';
const fs = blueBird.promisifyAll( fsBase );
console.log( fs.readFileAsync ); // output: [Function]
import bluebird from 'bluebird';