Wpis z mikrobloga

Postanowilem, ze tez bede „eko” i oddam torbe butelek po wodzie z lidla.
Jade na zakupy, w delikatesach butelkomat wielkosci pralki, oczywiscie pelny „wymaga oproznienia”. Podchodze do kasjerki i mowie jej to, a ta ze wie ale to musi wlasciciel sklepu przyjechac bo tam sa plomby i „procedura jest skomplikowana”.
Mysle trudno, nie zrazam sie. Jade do biedronki. Pytam kasjerki gdzie jest butelkomat, a ta wskazuje na karton z dziura na goze xdd i ze ona mi je zeskanuje i przyjmie.
Skanuje.
Taki uj. „Artykuł bez kaucji”. Ja kuzwa bez kaucji jak jest wyraznie na opakowanich ze sa objete kaucja.
No ale nie mozemy przyjac bo to butelki z lidla. No mysle sobie kuzwa, zaraz te butelki do lasu wyrzuce.
Kasjerka uprzejmie do mnie, ze moze mi przyjec te butelki ale bez zwrotu srodkow.
Wracam wiec z tymi butelkami do auta.
Dzien kolejny, jade do pracy z butelkami, po drodze zajzdzam do lidla.
Wchodze, znajduje butelkomat. Wrzucam pierwsza butelke i wyskakuje komunikat „pojemnik nieprawidłowy, prosze zutylizować w innym punkcie”. Nosz kura.
Wolam pracownika, slysze ze to tylko maszyna i moze sie zacinac. Kazda z butelek po kilku probach jednak udaje sie zesnakowac i zutylizowac. W polowie przerwal mi jednak komunikat, ze pojemnik jest pelen i musze wezwac pracownika. xdd
Ten przychodzi po jakims czasie, stwierdza ze faktycznie pojemnik pelen. Idzie po paleciaka i wymienia pojemnik. W miedzy czasie juz sie ustawia kolejka z innymi z pustymi butelkami. Udalo sie, odebralem kupony na lacza wartosc 8,60PLN.
Czy warto?
Nie, spoznilem sie przez to do pracy i zmarnowalem mnostwo czasu.
Brak profitu.

#ekologia #heheszki
Masuca - Postanowilem, ze tez bede „eko” i oddam torbe butelek po wodzie z lidla.
Jad...

źródło: IMG_0081

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Taki uj. „Artykuł bez kaucji”. Ja kuzwa bez kaucji jak jest wyraznie na opakowanich ze sa objete kaucja.

No ale nie mozemy przyjac bo to butelki z lidla. No mysle sobie kuzwa, zaraz te butelki do lasu wyrzuce.

@Masuca: co za bzdura? JEśli na butelce jest ikonka z KAUCJA X to nie ma że to z Lidla, Żabki czy innego robala, muszą odebrać i taki uj. Jak nie to zgłaszaj
  • Odpowiedz
  • 101
@Masuca:

Kasjerka uprzejmie do mnie, ze moze mi przyjec te butelki ale bez zwrotu srodkow.

Wracam wiec z tymi butelkami
  • Odpowiedz
@wypok_wypok: To jest g---o, nie ekologia. Ekoligiczne rozwiązania już mieliśmy. Ludzie sortują i plastiki i metale wrzucają do kubła pod blokiem, wczesniej zgniatając, żeby mało miejsca zajmowało. Blisko, wygodnie, oraz śmieciarki nie marnują niepotrzebnie paliwa i nie emitują tego strasznego CO2 na tysiące nowych punktów zbioru butelek, nie idzie też pierdyliard surocwów i energii na produkcję butelkomatów (bo te kartony sa tymczasowe). To jest ekologia, gdzie jest kompromis pomiędzy efektywnością
  • Odpowiedz
@fizzly: @moll Oczywiście, że to miało tak działać, ale sczytywanie kaucji działa pewnie po kodzie ean-13, a nie mają kodów z Lidla, to wywala jako butelka bez kaucji. Oczywiście sklep ma obowiązek przyjąć taką butelkę, tak samo jak automat nie działa, albo nie mają, to pracownik powinien to przyjąć, nie ma jakiegoś obowiązku automatów jak coś. Ogólnie dla mnie to jest kpina, tylko ukazuje jak korporacje mają w dupie
  • Odpowiedz
@moll: Nie obraź się, ale szczerze wątpię żeby jedno z drugim nie miało nic wspólnego.
To Polska. Kraj z gówna i kartonu ulepionego układami sięgającymi Magdalenki.
  • Odpowiedz
@EnderWiggin: dlaczego miałabym się obrazić? moim przygotowaniem do systemu kaucyjnego było opracowanie sposobu na wykluczenie zakupów w opakowaniach kaucyjnych
  • Odpowiedz
@Masuca: coś mi chyba umyka. Czemu wy nie wyrzucacie tego do żółtego kontenera? Rozumiem że w założeniu można odzyskać jakieś grosze za wrzucenie tony butelek ale to wyjdzie na plus tylko wtedy jeśli wasz czas nie ma żadnej wartości xD
  • Odpowiedz