Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich z tagów #webdev, #webdesign, #webdevhelp i #javascript.
Potrzebuję nieco pomocy - napisałem sobie małą stronkę, która będzie mi służyć do wyświetlania plików tekstowych. Całość powstała testowana pod Firefoxem, wszystko działało, ale po wczytaniu pliku .html w Chromium niestety nie jest już tak kolorowo - jedna z pętli wykonuje się w nieskończoność, mimo, że nie powinno się tak dziać oraz nie występował taki problem w FF.
Tutaj możecie zobaczyć próbkę kodu, który sprawia mi problemy.
Ktoś może spotkał się z takim czymś? Albo może jest tu jakiś guru JS'a, który powie mi jak to naprawić pod przeglądarkami Chromepodobnymi?

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@isamaul: jestem baaardzo początkujący w te klocki, jak nie wiem jak coś zrobić, przeszukuję SO w poszukiwaniu odpowiedniego tematu, znajduję kod, analizuję go i używam :D
Podesłany dokument już czytam, ale podejrzewam, że to nie z tym Chromium ma problem…
  • Odpowiedz
@Chanandler: znam różnicę pomiędzy for a while, ale zawsze czułem niechęć do tej drugiej… imo for jest naturalniejsza w czytaniu kodu

@isamaul: robiłem wcześniej zapytania synchroniczne, ale Firefox w konsoli uparcie wyświetlał mi, że nie powinienem używać tego, bo źle wpływa na doświadczenia użytkownika końcowego. Przyznaję się, o AJAXie nie poczytałem, tylko zacząłem używać. Sprawdzę - jeśli to w tym leży problem, to jutro spróbuję coś z tym
  • Odpowiedz
@Kavelach: Bo firefox bardzo dobrze Ci powiedział, powinno się tego unikać. Więc twój problem powinieneś rozwiązać inaczej, bo nie będzie optymalny.
Najlepiej jakbyś sobie zrobił jedno zapytanie do jakiegoś języka działającego po stronie serwera za jego pomocą odczytać fizycznie jakie są pliki w danym folderze i je wypisać, bo to chyba robi twój skrypt.

Wyobraź sobie, że ktoś ma 1000 plików.
Jedno zapytanie ajaxowe powiedzmy że będzie trwało 0,5s.
Pobranie
  • Odpowiedz