Wpis z mikrobloga

dla tych co tak bronią #gmail i ogolnie #google, zalozylem na probe konto, podalem nowy dopiero co kupiony w kiosku numer i wyslali mi smsa weryfikacyjnego. Co sie okazalo, tenze numer juz jest w rekach roznych zagranicznych firm, kierunkowe ktore dzwonia to +96, +23 itp. Zatem nie mowcie, ze google nie sprzedaje Waszych danych, kazdy kto ma u nich konto jest jak otwarta ksiega. Wrzucam z doopy tagi zeby przestrzec tych ktorzy gmail uzywaja.
#oswiadczenie #programowanie #cebuladeals #nocnazmiana #pytanie #kiciochpyta #gorzkiezale #ciekawostki
  • 69
@TheArt: Przed chwilą założyłem 2 konta i przy jednym specjalnie dla Ciebie nagrałem filmik. Zmieniasz adres IP i korzystasz z okna incognito? Proxy/VPN odpada, Google od razu wymaga wtedy numeru albo nawet blokuje możliwość założenia. U mnie na Neostradzie robię tylko reset połączenia i na każdym IP mogę czasem nawet 3 konta założyć zanim zacznie prosić o numer telefonu.
@TheArt: Hmm, dziwne, kupiłem ostatnio 2 startery "z kiosku" - jak sam to nazywasz, numery służą do wysyłania powiadomień smsami z kilku aplikacji które trzymam na domowym komputerze i po kilku tygodniach z ciekawości sprawdziłem czy są jakieś ciekawe aktywności. Znalazłem kilka nieodebranych połączeń od egzotycznych numerów z prefiksami +9x, podkreślam że nigdzie nie podawałem tych numerów. To już nie jest kwestia tego że numery wracają do puli po jakimś czasie,
@TheArt: Mam konto na gmailu odkad był jeszcze zamkniętą betą. numer telefonu zweryfikowany od dawna. Żadne zagraniczne numery do mnie nie dzwonią, oprócz znajomych. Z 2 tala temu założyłem gmaila również mamie aby miała na tablecie i również nie skarży się żeby ktoś do niej dzwonił.

PS. Przed chwilą założyłem konto i nikt mnie o numer telefonu nie prosił.
Reasumując - robisz gównoburzę z niczego.
@TheArt: Jedno konto gdzieś od 2008. Dwa kolejne 2 lata i ok. 8 miesięcy. W międzyczasie oczywiście akceptowałem nowe regulaminy itd. Nikt z zagranicy do mnie nie dzwoni (nawet mimo podania numeru na OLX, z którego jacyś oszuści często biorą numery). Wyciągasz ogólny wniosek na podstawie jednego niezbyt dobrego przykładu.
@TheArt: człowieku a co ma do rzeczy telefoniczny spam? Nie interesuje cię może fakt, że jesteś śledzony i podsłuchiwany, że udostępniasz wszystkie swoje dane włączając w to ilość zębów i wyciągi z kąt. A ty się martwisz że jakaś karyna zadzwoni do ciebie z ubezpieczeniem na samochód? :D
@TheArt: konto w Google mam od czasów, gdy jeszcze by założyć sobie tam maila, trzeba było dostać zaproszenie od kogoś, kto konto już tam ma. Jeszcze dłużej posiadam ten sam numer telefonu. I wiesz co? Jedyni spamerzy, jacy do mnie wydzwaniają, to pracownicy infolinii banków, w których mam konta lub kredyty ( ͡° ͜ʖ ͡°)