Wpis z mikrobloga

W moim przypadku Fortis 3 akurat we współpracy z i5 2500 względem standardowego chłodzenia to dwa światy, obroty na wentylatorze dwa razy niższe temperatury w idle na poziomie 33 stopni. W pełni polecam ;-)
  • Odpowiedz
@rafkit: Fortis 3 będzie cichszy, ma duży wentylator, który będzie chodził wolno, a chłodził szybko. sam się przymierzam do zakupu.

obudowy nie znam, wentylatory zawsze dodają trochę db, odepniesz je sobie w razie W. mając Fortisa najwięcej szumu będziesz miał z grafy, lepiej o tym pomyśl (polecam MSI), potem zasilacz (polecam BeQuiet), a potem dopiero wyłączaj wentyle z obudowy i wyciszaj matami. później Cię będzie wkurzał pisk monitora, buczenie głośników
  • Odpowiedz
@rafkit: Wprawdzie nie mam tego chłodzenia, co Ty, bo mam Be Quiet Shadow Rock 2, ale chłodzenia procesora raczej nie słyszę. Słyszalne jest chłodzenie karty graficznej przy graniu, a że mam Radeon 390X, to procesora nie ma prawa być słychać.
  • Odpowiedz
@rafkit:
- grafę bierz MSI, będzie cichsza
- ram bierz 4x4, wyżej niż 16GB nie będziesz rozbudowywał, a dostaniesz w takiej wersji 1600MHz CL7
- zasilacz brałbym BeQuiet 630W on się jakoś nazywa L8 czy coś
- ssdki są lepsze, ale ja następnego kupuję GoodRama, co by polskie wspierać (nie masturbuję się do wyników benchmarków)
- jeśli chodzi o płyty główne to akurat preferuję ASUSy, ale to subiektywna ocena
  • Odpowiedz
@zolwixx:
1. nie pasuje kolor
2. ma być dużo nie ekonomicznie
3. SilentiumPC silne!
4. Mam CX100 i jestem zadowolony
5. Tutaj też kolor
  • Odpowiedz
@rafkit: teżpatrzyłem na kolor, problem w tym że grafę widzę raz na 3 m-ce a szumu nie słyszę non stop (ew. non stop słyszę jak jest obciążenie). odpuść wygląd bo to naprawdę sprawa drugorzędna.

płyta asus + g.skill ripjawsx są niebieskie i pasują do siebie, a radiator o ile pamiętam można zdjąć w razie W.

EDIT: a zasilacz SPC nie wiem czy jest cichy. pisałeś tak jakby Ci zależało na
  • Odpowiedz
@rafkit: w sumie podobny zestaw mam, tylko GTX970 Asus strix, 0dB jak gram w cs'a to wiatraki się nie kręcą i jest cisza jak w grobie, dopiero przy 60 stopniach wlaczaja sie wiatraki. A jak bd grał w lol'a to wgl się nie ruszą bo gra nie jest wymagająca na Gtx970
i7 4790k + Zalman lq315 tez polecam
  • Odpowiedz