Wpis z mikrobloga

Mirki need help.

Audi A4 B5 99' 1.8 T AEB

W tamtym tygodniu zgubiłem iskrę na drugim cylindrze, zgodnie z logiką wczoraj wymieniłem świece i wszystkie cewki. ( cewki nówki Beru, świece NGK dedykowane do silnika ).
Nie pomogło, bład dalej ten sam, praca silnika taka sama ( nie równa, jak to na 3 cylindrach ).

Wyciągnąłem świece na zewnątrz, faktycznie nie ma iskry na 2 cylindrze, pozostałe ok.

Dysponuje tylko VAG amatorskim więc raczej bloków silnika nie poczytam.
Kostki przejrzałem w miarę możliwości wyglądają na sprawne.
Dodam, że awaria nastąpiła z dnia na dzień, aczkolwiek wcześniej były objawy kończącego się układu WN tj. czasem zafalowały obroty lub silnik przerwał tak jakby na ułamek sekundy zgubił zapłon. (wtedy VAG nic pokazywał).

Rady ? Oprócz tego że potrzbuje dobrego elektromechanika bo na to sam wpadłem :)

#mechanikasamochodowa
#elektronika
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@amath: zajedz do kogoś kto ci sprawdzi oscyloskopem czy jest impuls wyzwalania iskry z komputera silnika na cewke, czy jest zasilanie cewki, jak jestes z bialegostoku albo okolic dawaj do mię
  • Odpowiedz
@cecen: jest to jakiś plan, niestety z Łodzi jestem...

a jaki to sygnał powinien być ?
tam we wtyczce są trzy piny, wnioskuje że dwa to zasilanie (12 V, które powinno pojawić się przy załączeniu zapłonu ? ), a trzeci to właśnie sygnał sterujący ?

#lodz #mechanikasamochodowa
  • Odpowiedz
@amath: proste. sprawdz to zwykltym miernikiem, na jednym pinie masz zasilanie +12V na drugim bedzie masa 0V a na trzecim sterowanie impulsy to są i na mierniku bedzie to jakos widac jakies napiecie powinno sie tam pojawiac wieksze od 0 oczywiscie sprawdzasz na pracujacym silniku, od zasilania cewki zacznij
  • Odpowiedz
@kujtek: czuję się zoobowiązany podziękować za podpowiedź, problem leżał w wadliwym module sterowania zapłonem, genralnie nie wiedziałem że takowy w ogóle tam jest.

Dzięki ! ! ! !
  • Odpowiedz