Wpis z mikrobloga

@trojkeproszu: Z mojego doświadczenia podczas rozmów z firmami: trzeba się zdecydować czy chce się być testerem czy developerem bo w większości firm to niepowiązane zajęcia. Samo testowanie niewiele uczy na temat programowania. Jeżeli chcesz jak najwięcej się nauczyć to opanuj podstawy języka i podstawy dotyczące programowania i uderzaj na stanowisko juniora.
@trojkeproszu: U mnie w pracy zatrudniliśmy koleżkę po studiach jako testera, który miał ambicje zostać programistą w firmie. Po tym jak zobaczył, że prawdziwe programowanie to nie to samo co na studiach zarzucił swe marzenia i postanowił się realizować jako tester :)

A co do twojego pytania to są różni testerzy. Jedni klikają przypadki testowe po aplikacji inni testują jej bezpieczeństwo wykonując testy penetracyjne.
@trojkeproszu: Póki co czekam na zaproszenie od jednej, ale już w tamtym tygodniu mieli zadzwonić na rozmowę xD. Więc pomimo codziennego aplikowania na pracuj.pl i innych olx.pl nie byłem jeszcze na żadnej rozmowie. Nie jest nierealnym bycie zaproszonym na rozmowę, ale po zapoznaniu się z CV, w którym nie ma konkretnego doświadczenia informatycznego jest bardzo ciężko.
@Kaczus2B: Zgadza się, uprościłem :)

@trojkeproszu: Nie wiem co trzeba umieć na juniora cpp (C# i Java here), poza tym dużo zależy od firmy. Jako osoba techniczna prowadząca rozmowy u mnie w firmie mogę ci powiedzieć, że to czego głównie wymagamy od juniorów to zapału do nauki i rozwoju. Wiadomo, że znajomość podstaw języka i platformy daje fory i jest mile widziana, ale mamy w zespole dwóch, którzy startowali od
@ElGovanni: Tak, są normalne firmy w tym kraju. Niektórzy ludzie u nas dostali pracę będąc jeszcze na praktykach i teraz pracują na 1/4 etatu równolegle studiując.

i ile takim oferowaliście na start?

Wystarczająco by ich zmotywować do pracy i nie czuli się jak wyzyskiwani niewolnicy (dlatego są ciągle z nami ( ͡° ʖ̯ ͡°) )
@drwxr: Zależało od kandydata. Jedni mieli projekty inni nie. Jedni mieli projekty, ale wiedzy już nie itp. Głównie to rozmowa techniczna + testy, ale tak jak mówię, wszystko zależy od kandydata. Narzędzia rekrutacyjne dobierane są indywidualnie.
@markaron: Ciekawi mnie jakie projekty mieli. Sam planuje za parę miesięcy odbyć parę rozmów i do tego czasu chce napisać coś co będę mógł pokazać i żeby nie było heheczek ze mnie :D
@drwxr: Dam ci radę. Nie przesadzaj w projektach. Najgorsze projekty to te gdy ktoś niedoświadczony naczyta sie blogów o nowych frameworkach, wzorcach, kontenerach i próbuje to na silę wcisnąć gdzie tylko się da by pokazać jaki to oczytany i nowoczesny, a najczęściej kończy się to skomplikowanym i nieczytelnym projektem.