Aktywne Wpisy
SzubiDubiDu +258
Przez te ostrzejsze przepisy z wyprzedzaniem na przejściu zauważyłem po sobie, że mniej się skupiam na tym czy jakiś pieszy zbliża się do przejścia a więcej pilnuję czy jadę w równym tempie co auto obok ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Ktoś też po sobie zauważył, że mniej zwraca uwagę na rzeczywiste bezpieczeństwo a więcej skupia się by nie zarobić w głupi sposób mandatu?
#polskiedrogi #prawojazdy #kiciochpyta
Ktoś też po sobie zauważył, że mniej zwraca uwagę na rzeczywiste bezpieczeństwo a więcej skupia się by nie zarobić w głupi sposób mandatu?
#polskiedrogi #prawojazdy #kiciochpyta
mickpl +240
Średnia cena ofertowa w Warszawie przebiła 17k z metra, ok, ale nie rozumiem tego narzekania. Zawsze można się przeprowadzić do miasta gdzie jest taniej, np. Frankfurtu, Madrytu czy Wiednia. Podobnie jak komuś nie pasują ceny w takim Sopocie to może się przeprowadzić np. do Dubaju gdzie ceny są niższe. Nie każdy musi mieszkać blisko mola. Albo takie ceny w Zakopanem - mniej zamożnych zapraszamy do Szwajcarii, też są góry.
#nieruchomosci #ekonomia #
#nieruchomosci #ekonomia #
Składniki na 10l nastawu:
- 3,3 l miodu (polecamy wielokwiatowy luk akacjowy)
- 6,6 wody
- 40 g regulatora kwasowości
- pożywka do drożdży
- drożdże Fermivin PDM
Przepis:
2,3 l miodu podgrzaćw dużym garnku z 4 litrami wody, aż do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu gotować jeszcze przez 20 minut na małym ogniu (w międzyczasie zbieramy powstającą białą pianę - miód sycony*). Można także miód jedynie rozpuścić nie doprowadzając do zagotowania (miód nienasycony).
Brzeczkę* studzimy (pomoże nam w tym dodatek pozostałych2 l wody), wlewamy całość do gąsiorka, dodajemy drożdże, pożywkę oraz 30 g regulator kwasowości. Zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w miejsce, gdzie możemy utrzymać stałą pokojową temperaturę.
Po 2 tygodniach fermentacji rozpuszczamy pozostały litr miodu (można go rozpuścić w 1,5 l ściągniętego z balonu płynu). Dokonujemy korekty smaku dodając (jeżeli zajdzie taka potrzeba) pozostałą część regulatora kwasowości.
Po 4-5 tygodniach (kiedy fermentacja burzliwa słabnie) można dokonać pierwszego obciągu nastawu z nad osadu. Osad wyrzucić, a młody miód poddać dalszej fermentacji. Obciąg z nad osadu można powtarzać co 4 tygodnie, aż do zakończenia fermentacji.
Przy dodaniu drugiej części miodu możemy nastaw dochmielić i doprawić przyprawami korzennymi (imbir, goździk, ziarna pieprzu czarnego, ewentualnie liść mięty). Jeżeli zdecydujemy się na te zabiegi umieszczamy wszystkie składniki w woreczku płóciennym i gotujemy w 300 ml ściągniętego nastawu przez ok. 15 minut. Po wystygnięciu powstały wywar przenosimy do balonu.
*sycenie miodu - powolne gotowanie miodu z wodą i zbieranie powstającej piany. Należy pamiętać, że przy tej czynności miód traci część swoich właściwości.
miody nienasycone - brzeczka miodów nienasyconych nie jest gotowana. Miód jedynie rozpuszcza się w ciepłej, niezagotowanej wodzie.
*brzeczka - woda z miodem :)
Czym są trójniaki?
Trójniaki to miody, dla których beczka powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody (1:2). Stężenie cukru w takim nastawie wyniosłoby 314-36 Blg. Zalecamy, więc podzielenie miodu na porcje 3/4 na początku i 1/4 w trakcie fermentacji.
#browin #miodpitny #winodomowejroboty #wino #przetworstwo #pijzwykopem
@Browin: 6600 litrów? (✌ ゚ ∀ ゚)☞
@frojdzygmunt: a fermentacja się skończyła i jest klarowne?
Blg 34-36 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Browin: Według słownika:
#narkotykizawszespoko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gryczany z korzeniami przecież jest mistrzowskim miodem! Mój
Gryczany jest pyszny, ale dla początkujących te dwa są najprostsze.