Aktywne Wpisy
![KuKumber](https://wykop.pl/cdn/c3397992/KuKumber_TWGSgUY8F9,q60.jpg)
KuKumber +2106
Panie prezesie NIEEEEEEE !!
#bekazpisu
#bekazpisu
![KuKumber - Panie prezesie NIEEEEEEE !!
#bekazpisu](https://wykop.pl/cdn/c3201142/fed91d688fb2f62615c629eb05d620729bf0685e1a1694d3aefb1db64cbe1e10,w150h100.jpg?author=KuKumber&auth=b66fce9504d13f27f932bd552aa7f053)
![Ktore_to_juz_konto](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Ktore_to_juz_konto_idnooK5GQy,q60.jpg)
Widzę na X, że coraz więcej osób nawet mocno apolitycznych jest zaniepokojonych tym co się aktualnie dzieje w kraju. Bajeczką o sprzątaniu katastrofy po PISie w nieskończoność grać nie można.
Osobiście nie jestem specjalnie zdziwiony, czego można oczekiwać po kolesiu który na zachodzie nazywany jest zastępcą Merkel. Wykop też kiedyś się otrząśnie jak zauważy że nie tylko Matecki sceptycznie ocenia aktualne decyzje rządu.
#bekazlewactwa #bekazpodludzi #takaprawda #4konserwy #sejm #atom #cpk #polityka
Osobiście nie jestem specjalnie zdziwiony, czego można oczekiwać po kolesiu który na zachodzie nazywany jest zastępcą Merkel. Wykop też kiedyś się otrząśnie jak zauważy że nie tylko Matecki sceptycznie ocenia aktualne decyzje rządu.
#bekazlewactwa #bekazpodludzi #takaprawda #4konserwy #sejm #atom #cpk #polityka
![Ktoretojuz_konto - Widzę na X, że coraz więcej osób nawet mocno apolitycznych jest za...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/393abb8c066dec50763887753ff5abb14b1a260ed803f60e3d7c32664e223c96,w150.jpg?author=Ktore_to_juz_konto&auth=96d66955a4ed3c7471978ccecef9a956)
źródło: IMG_6447
Pobierz
Składniki na 10l nastawu:
- 3,3 l miodu (polecamy wielokwiatowy luk akacjowy)
- 6,6 wody
- 40 g regulatora kwasowości
- pożywka do drożdży
- drożdże Fermivin PDM
Przepis:
2,3 l miodu podgrzaćw dużym garnku z 4 litrami wody, aż do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu gotować jeszcze przez 20 minut na małym ogniu (w międzyczasie zbieramy powstającą białą pianę - miód sycony*). Można także miód jedynie rozpuścić nie doprowadzając do zagotowania (miód nienasycony).
Brzeczkę* studzimy (pomoże nam w tym dodatek pozostałych2 l wody), wlewamy całość do gąsiorka, dodajemy drożdże, pożywkę oraz 30 g regulator kwasowości. Zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy w miejsce, gdzie możemy utrzymać stałą pokojową temperaturę.
Po 2 tygodniach fermentacji rozpuszczamy pozostały litr miodu (można go rozpuścić w 1,5 l ściągniętego z balonu płynu). Dokonujemy korekty smaku dodając (jeżeli zajdzie taka potrzeba) pozostałą część regulatora kwasowości.
Po 4-5 tygodniach (kiedy fermentacja burzliwa słabnie) można dokonać pierwszego obciągu nastawu z nad osadu. Osad wyrzucić, a młody miód poddać dalszej fermentacji. Obciąg z nad osadu można powtarzać co 4 tygodnie, aż do zakończenia fermentacji.
Przy dodaniu drugiej części miodu możemy nastaw dochmielić i doprawić przyprawami korzennymi (imbir, goździk, ziarna pieprzu czarnego, ewentualnie liść mięty). Jeżeli zdecydujemy się na te zabiegi umieszczamy wszystkie składniki w woreczku płóciennym i gotujemy w 300 ml ściągniętego nastawu przez ok. 15 minut. Po wystygnięciu powstały wywar przenosimy do balonu.
*sycenie miodu - powolne gotowanie miodu z wodą i zbieranie powstającej piany. Należy pamiętać, że przy tej czynności miód traci część swoich właściwości.
miody nienasycone - brzeczka miodów nienasyconych nie jest gotowana. Miód jedynie rozpuszcza się w ciepłej, niezagotowanej wodzie.
*brzeczka - woda z miodem :)
Czym są trójniaki?
Trójniaki to miody, dla których beczka powstaje z jednej objętości miodu i dwóch objętości wody (1:2). Stężenie cukru w takim nastawie wyniosłoby 314-36 Blg. Zalecamy, więc podzielenie miodu na porcje 3/4 na początku i 1/4 w trakcie fermentacji.
#browin #miodpitny #winodomowejroboty #wino #przetworstwo #pijzwykopem
źródło: comment_qP705RvaHuEia9cpwbSdSumMltjCaPbh.jpg
Pobierz1. Czy rodzaje miodów można mieszać? Np. wymienione akacjowy i wielokwiatowy?
2. Jak się ma sytuacja z innymi miodami? Np. gryczanym lub spadziowe?
3. Na jakiej wodzie rozpuszczamy miód? Mineralna? Źródlana? Kranówka?
4. Po zdaniu:
1. jak najbardziej.
2. Takie przepisy też u nas będą. Możesz nawet zamówić dzisiaj, który konkretnie Cię interesuje i w przyszłym tygodniu się pojawi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3. My robimy na kranówce, ale pamiętaj, że 'łódzka woda najlepsza'. Jeżeli chcesz na mineralnej to wybierz nisko mineralizowaną.
4. Zależy od Blg. Ten nasz to około 15-16%. %%% zwiększamy jeżeli dodajemy wszystko porcjami, a nie wszystko od
@Browin: no właśnie ciekawi mnie jaki wpływ na smak miodu pitnego ma dany gatunek miodu, więc może nie przepis, a poradnik, gdzie opisane będzie jakie skutki powoduje użycie jakiego miodu :D
Z pierwszego akapitu:
1) Jak długo mamy podgrzewać, jeśli chcemy otrzymać miód niesycony? Ja rozumiem, że
1. Żeby miód był nienasycony podgrzewasz nie przekraczając temp. 40C aż do rozpuszczenia i pomijasz fragment o gotowaniu przez 20 minut.
2. Gryczany dodajemy po fermentacji burzliwej (1-2 miesiące). Tak naprawdę dosładzamy miodem 'gryczanym'. Eksperci mówią, że zachowujemy wtedy pełny bukiet smakowy miodu. Jest tylko jedno ale: gorzej się klaruje i sam proces klarowania zajmuje więcej czasu. Więc wszystko zależy od tego czy chcesz mieć miód szybko, czy genialnie smacznie