Wpis z mikrobloga

Mireczki macie jakis pomysl jak zdrowo i dietetycznie mozna zageszczac domowej roboty sos pomidorowy?
Chcialabym choc raz zjesc soczewice z sosem a nie pomidorowke z soczewica :p
Znam tylko sposoby z maka i smietana. Blonnik w proszku nie dziala :(
#gotujzwykopem #gotowanie #dieta #redukcja
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mirabelkowa: Patent jest taki: odlej nadmiar wody i zjedz z chlebem. Do makaronu z zupki chińskiej dolej ketchupu i zjedz jako spaghetti. Możesz też wkroić sobie parówkę dla lepszej zdrowotności ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Mirabelkowa: Najlepiej pozostaw na bardzo małym ogniu i bez pokrywki, co chwilę mieszając - woda dość szybko odparuje, a sos się nie przypali. Możesz też dodać przecieru pomidorowego albo mąki ziemniaczanej.

Inny fajny sposób na zagęszczenie sosu pomidorowego i przy okazji sprawienie, że stanie się bardziej sycący - rozpuść w nim ser żółty i dokładnie wymieszaj, by połączył się z resztą (nie każdy ser się do tego nadaje, ale gouda
  • Odpowiedz
  • 1
@Mirabelkowa: ja dodaję koncentrat i przyprawy w proszku, one nieco wody zawsze wchłoną. Ewentualnie ser,śmietana lub żółtko, ale to raczej nie w polaczeniu z soczewicą, nie wyjdzie zbyt dietetycznie (;
  • Odpowiedz
@Mirabelkowa: Zamiast koncentratu użyj przecieru. Jest najlepszy do sosów do spaghetti. szybciej się robi i niczego nie trzeba zagęszczać. Są dostępne zwykle w półlitrowych kartonach. To wystarcza na 4 porcje spaghetti a w przypadku soczewicy, zależy ile jej użyjesz. Ja osobiście koncentatu używam tylko do zupy i leczo. Do reszty przecier.
  • Odpowiedz
@Mirabelkowa: Ja do sosów ale takich raczej gulaszowych dodaje drobno pokrojoną twardą część cukinii (środek wywalam) i długo gotuje znaczy rozgotowuję. Zagęszczenie naprawdę okej - zadowalające. Ciekawe jaki efekt i czy by miało to sens z sosem pomidorowym bo na gulasz nie ma to jakiegoś wielkiego wpływu smakowego.
  • Odpowiedz
@Mirabelkowa: zmielone siemię lniane lub babka płasznik/jajowata (będzie gęstsze, ale trochę śluzowate). Skoro jesz to z soczewicą to pewnie mogłabyś też to zmiksować z ugotowanym brązowym ryżem.

W ogóle do czerwonej soczewicy polecam indyjskie pasty curry (nie sosy!). Dajesz łyżkę pasty, trochę oliwy i masz super orientalną papkę.
  • Odpowiedz
@Mirabelkowa: możesz zagęszczać puree ziemniaczanym w proszku. A zdrowiej - nasionami chia. A najprościej - oczywiście odparować - rób na dobrej teflonowej patelni, nie w garnku, to się nie przypali.
  • Odpowiedz