Aktywne Wpisy
linca_pau +278
Jeśli ktokolwiek z Was łudzi się, że afera wizowa obije się na sondażach, to uwaga, nie odbije się. Mój tato niestety jest PiSowcem. Kiedyś to był facet z głową, który oglądał wszystkie kanały informacyjne żeby wyrobić sobie opinie. Teraz jedyny słuszny kanał leci w domu. Coś mu w głowie przeskoczyło i blokada. Orędzie Grodzkiego? Tego łapówkarza? No daj dziecko spokój. Czasami podejmuję rozmowy, żeby jakkolwiek do niego dotrzeć, to się zaczyna. Przejął

Berbeluszka +70
Człowiek wchodzi przez życie pełen nadziei, a potem nagle bum. Starsi i wyżej postawieni nie zawsze mają rację, na przyjaciół nie można liczyć, najbliżsi okazują się najbardziej wyrachowanymi oszustami, faceci głosują na konfederację i oglądają patostreamy, dziewczyny się prostytuują w internecie ale na żywo też ci obciągną za blika na 30zl.
A potem człowiek nocami siedzi i szuka w internecie rozwiązania, jak nie gardzić wszystkimi dookoła
A potem człowiek nocami siedzi i szuka w internecie rozwiązania, jak nie gardzić wszystkimi dookoła

dlaczego na koncu kodu zrodlowego daje sie return 0;
{
}
Bo zwraca inta, stąd 0 a nie jakiś string czy inne termedyje.
ale bez return 0; program tez dziala. Dlaczego wiec trzeba to pisac?
Pisząc:
int main(int argc, char *argv[])
Określasz, że funkcja zwraca ci wartość typu int.
Nie pisząc return 0 kompilator pewnie Ci to puści ale zwróci warning, że nic nie zwracasz, więc zakłada, że funkcja zwraca voida zamiast inta, podstawi sobie to pewnie podczas kompilacji w tym wypadku.
@olekturbo:
Czy nie jest przypadkiem tak, że zadeklarowanie main jako zwracającej typ int, a potem pominięcie return, w jednoznaczny sposób zwraca 0 w nowych wersjach C?
Fragment specyfikacji C [1], wytłuszczenie moje:
5.1.2.2.3 Program termination
If the return type of the main function is a type compatible with int, a return from the
initial call to the main function is equivalent to calling the exit function with the value
Standard zaklada, ze mozesz ominac return w funkcji main.
Od C99 to dziala nie wiem jak wczesniej, co do C++ to chyba od 03.
@Kuliner
czym sie rozni kompilator od debugera
http://stackoverflow.com/questions/204476/what-should-main-return-in-c-and-c