Wpis z mikrobloga

Mam mały (pozornie) problem z Wordpressem #wordpress. Jakiś czas temu postawiłem przy jego pomocy stronę, która już funkcjonuje i działa dobrze. Popełniłem jednak błąd bo linki wyglądają tak: strona.pl/?p=123 a nie tak jakbym chciał (i przecież byłoby lepiej pod kątem pozycjonowania), tak: strona.pl/przykladowy-wpis/.

Zawsze wystarczyło wejść w ustawienia bezpośrednich odnośników i wybrać odpowiedni format, jednak teraz po zapisie ustawień przy każdej podstronie wywala błąd 404 ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Oczywiście przeszukałem już wiele tematów dot. tego problemu, aktualizowałem plik .htaccess (na pewno jest we właściwym folderze), ma właściwe uprawnienia, testowałem motyw na innym serwerze (zmienia linki bez problemu), instalowałem plugin SEO, zainstalowałem plugin, który miał sam zmienić wygląd linków, próbowałem też wyłączyć wszystkie pluginy i zapisać ustawienia dopiero wtedy. I dalej kupa. Macie jakieś pomysły? #webdev #webmastering
  • 4
  • Odpowiedz
Czy mod_rewrite jest włączony (co wyjaśniałoby poprawne działanie na innym serwerze)? Rozumiem, że pod starymi adresami strony są widoczne?
  • Odpowiedz
(i przecież byłoby lepiej pod kątem pozycjonowania)

@erdote: jedno z klamstw newbie pozycjonerow. przyjazne odnosniki w dzisiejszych czasach co najwyzej lepiej wygladaja wizualnie. google sie tym nie przejmuje
  • Odpowiedz
@konradk: dokładnie jak piszesz. Google ma gdzieś przyjazne linki, jedynie do czego może służyć taki link to sprawdzenie wpisu czy nie dubluje się w tytułach no i troszkę lepiej wygląda jak wkleisz sępom na jakieś stronie. Bardziej robale googla zwracają uwagę na szybkość ładowania strony i w rzeczy samej niepowtarzalny i dobry tekst.
  • Odpowiedz