Wpis z mikrobloga

#webdev #angularjs
Cze,
Jako, że z frontendem nie mam często do czynienia to mam pytanko. Świta mi w głowie, że jak są na stronie jakieś inputy tak jak np. tutaj na wykopie podczas pisania tego wpisu, można dodać jakieś cuda skryptowe, a chciałbym się przed tym zabezpieczyć. Poratujecie jakimiś linkami/poradami?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pulla: to jest kwestia backendu jak będziesz parsował input. Wszystkie zabezpieczenia frontendowe można ominąć robiąc zapytanie zwykłym curlem i jak nie masz zabezpieczeń w backendzie to lipa
  • Odpowiedz
@pulla: po prostu filtracja inputu po stronie backendu i tyle, czy to na poziomie walidacji modelu podczas wrzucania do bazy czy przed tworzeniem modelu czy nawet na poziomie samego requesta przed wykonaniem routea
  • Odpowiedz
@pulla: Słuchaj
@MirkoStats:
Zabezpieczenie tylko po froncie jest słabe, bo jak MirkoStats wspomniał można wysłać curla i wtedy xss się powiedzie. Tak samo można wysłać formularz bez jsowej obsługi, bądź puścić zapytnie post/get w inny dowolny sposób.
Filtracja powinna być na stronie backendowej, po froncie to kwestia gustu i specyfikacji (np. walidowanie formularza przed wysyłką jsem, a potem drugie już po stronie backendowej pozwala na mniejsze obciążenie serwera
  • Odpowiedz
MirkoStats wspomniał można wysłać curla i wtedy xss się powiedzie. Tak samo można wysłać formularz bez jsowej obsługi, bądź puścić zapytnie post/get w inny dowolny sposób.

@isamaul: Ok rozumiem, dzięki. A są jakieś gotowe mechanizny sprawdzające taki input? W backendzie mam jave.
  • Odpowiedz