Wpis z mikrobloga

Mirki jesli jest w pracy rozmowa, w ktorej uczestnicza trzy osoby: Mirek, kolezanka Mirka na tym samym szczeblu zawodowym oraz przelozony obojga i zdarza sie sytuacja, w ktorej Mirek pyta te dwojke o to czy cos zrobili to jak sie nalezy zwracac:
- zrobiliscie? Nie bardzo, bo prezes
- zrobili Panstwo? Nie bardzo, bo kolezanka

#savoirvivre #pracbaza #maniery
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@tarzanno: niby prawilnie, ale w pracy panuje taka zasada, ze wiekszosc pracownikow mowi do szefa per "ty"... Ja nie, bo roznica wieku, poza tym krocej pracuje... Wiec troche kaprawo w takiej sytuacji brzmi zwrot w pelni formalny w sytuacji, kiedy drugim adresatem jest kolezanka.
  • Odpowiedz
@neo_vir: Uczono mnie, że savoir-vivru nigdy za wiele. Moim zdaniem powinieneś się zwrócić formalnie do grupy osób, gdy kontakt przynajmniej z jedną z nich wymaga wyższego stopnia formalności. Podobnie, gdy witasz się z dziewczyną i jej rodzicami, to elegancko podasz rękę teściowi, ewentualnie też teściowej, gdy ta ją wyciągnie pierwsza, a z dziewczyną tylko na lekkiego buziaka, bo przecież nie polecisz od razu w ślimaka. Podobnie, gdy na jakimś spotkaniu
  • Odpowiedz
  • 0
@tarzanno: ze wszystkim co tutaj napisales sie zgadzam. Nie mniej porownujac to do sytuacji w mojej pracy moglbym wyjsc na dupoliza a to jeszcze gorzej :P
  • Odpowiedz