Wpis z mikrobloga

Ludzie IT!

Czy istnieje system szybkich płatności internetowych, przy których nie istnieje problem pośredniczenia w przelewach?

Prościej:
Osoba A zawarła z osobą B umowę. Osoba A musi opłacać osobie B daną kwotę co określony czas.
Ja, osoba C, dostarczam oprogramowanie tym osobom. Osoba A w prosty sposób może zapłacić osobie B przez internet, szybkimi płatnościami, a w oprogramowaniu ma zostać informacja o płatności.

Przejrzałem dostępne systemy płatności do zaimplementowania, jednak w każdym itnieje konieczność przepływu środków przez mój rachunek.

Niby jest Bluecash, ale nie udostępnia API.

#informatyka #programowanie #www #java #api #platnosci #banki #internet
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tobol: Wszystkie płatności "szybkie" czy "ekspresowe" opierają się na pośrednikach. Firma pośrednicząca ma konta we wszystkich bankach które obsługuje. System dostając przelew od ciebie z banku XYZ dokonuje przelewu na konto odbiorcy w banku ABC ze swojego konta w banku ABC. Tak działają szybkie płatności internetowe w dużym, dużym skrócie.

Nie mylić z przelewami ekspresowymi, które działają zupełnie inaczej, oparte o ELIXIR i SORBNET.
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: Tak, wiem że opierają się na pośrednikach.
Dotpay, PayU,Przelewy24 działają w modelu klient - sprzedawca, tj szybkie przelewy są realizowane od osoby A do właściciela konta w danym systemie.
Ja natomiast chciałbym system, który pozwoli mi za pomocą API zlecić płatność od osoby A do osoby B bezposrednio.

Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem :)
  • Odpowiedz
@Tobol: Kiedy przesylas cos przez payu ktos placi podatek za ciebie, zebys ty musial sie martwic tylko swoim klientem, a wlasciwie jego forsa.
Posrednikiem w tym wypadku - o dziwo - wcale nie jest payu tylko bank. Nie dokonasz zadnej transakcj finansowej bez posrednictwa banku. Kropka.
  • Odpowiedz
@Tobol: no ale uwaga, dzisiaj ze 3 godz. czekałem na "przelew natychmiastowy", tylko nie wiem czy to wina zpay czy serwisu z którego wypłacałem. No ale z bluecash bywaja podobne problemy.
Powodzenia z twoim projektem.
  • Odpowiedz