Aktywne Wpisy

adisoniusz +377
Wiem że na wykopie panuje antypieskowa narracja, ale musze sie czymś podzielic. Ostatnio mam w życiu sporo stresów i przygnebienia zwiazanych z remontem i wykańczaniem mieszkania na czym sie kompletnie nie znam, co mnie troche dobija bo uważam że powinienem jednak umiec takie rzeczy. Dodatkowo różowa dociska presje swoimi pomysłami których nie umiem realizować albo robie powoli. I w chwilach szarych myśli mam zawsze tego gluta do którego moge sie przytulić, cieszy
źródło: temp_file7451926763422233535
Pobierz
wybryk_natury +67
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Zakladamy, ze pisze sobie strone, ktora sklada sie z trzech sekcji :
- navbar
- content
- footer
Tworze wiec jakis template thymeleaf, ktory sobie ladnie includuje poszczegolne czesci. Potem kodze Controller od strony dajmy na to /home. Wypelniam sobie model potrzebnymi atrybutami dla navbara, contentu i footera. Wszystko super.
Ale czy musze w kazdym controllerze, do kazdej pojedynczej strony zamieszczac kod, ktory wypelnia caly model? Jest jakas mozliwosc zmuszenia np. zeby header korzystal z jakiegos swojego controllera?
Zaznaczam, ze w springu jestem totalna swiezynka, wczesniej kodzilem w angularjs.
Oczywiscie wiem ze moge zrobic sobie hierarchie controllerow ale moze jest jakies inne rozwiazanie, zeby 'rozdzielic' te komponenty.
#programowanie
źródło: comment_R6LsjZf1h6ItKHcuTgVHoVP84vpbZmq4.jpg
Pobierz@Kuriozal:
jeżeli znasz JS to wystaw sobie po prostu REST servicy ze spring controllerów i koduj w angularze.
jeżeli już masz doświadczenie w angularze, bawienie się w javowy frontend troche mija się z celem.
uzywasz mavena?
Tak tak, wiem, ze moge wystawic API ale wlasnie chcialem tego uniknac zeby nauczyc sie kodzic strony w natywnym rozwiazaniu springowym ;>
No ale pewnie na tym sie konczy :P
@Kuriozal: czy jest w tym sens tak na dobrą sprawę? jedyne co widzę to właśnie takie coś spring w backendzie i angular/extjs/react na froncie, czysto javowych rozwiązań praktycznie nie widuje
com.fasterxml.jackson.core
@RequestMapping(value = "/test", method = RequestMethod.GET, produces = "application/json")public User getTest() {
return new
ps
zamiast: