Wpis z mikrobloga

Heloł Mircoki! :)

Wróciłam z urlopu (fajny mi to urlop... kilka dni gonili mnie kilometrami przez Kotlinę Kłodzką i góry jakieśtam, żebym się wymęczyła, no wybornie po prostu ;<). Wróciłam do sklepu, którym pod moją nieobecność zajmował się @GraveDigger wraz z żoną. I dowiedziałam się, że bezczelnie podpiepszył mi BOA i już nie chce oddać! :D Nie i koniec, bo to jego i już ;D

Poza tym, byłam we wrocławskim zoo. OMOJBOZE. Jak mnie łatwo uszczęśliwić. Rzucić do jakiegoś zoo i zostawić na cały dzień, to umrę ze szczęścia ;D Duuże Terrarium mają, sporo gatunków gadów (płazy mnie nie interere, bo to podzwierzęta), do tego baardzo fajnie wygląda to to afrykanarium. Tylko bym ZABRONIŁA wjeżdżania do ZOO, a tym bardziej do artykanarium, z wózkami dla dzieci O.o Jak dziecko jest za małe, zeby samo łazić - nie zapamięta zoo - a te wszechobecne święte, wózkowe krowy nie będą barykadowały każdego możliwego przejścia.

Noo, a co do zwierzaków - w Bardo (tam byłam) mają dużo salamander plamistych! :D Zajebiste zwierzaki... Jako leśne zwierze, to powinno mieć jakiś kamuflaż, albo chociaż spieprzać szybko. A jak takie salamandrowate spotkasz na drodze, to nie dość, że jest mega żółto-czarne, to do tego schodzi z prędkością ślimaka ;D Nic, niezniszczalne zwierze ;DD

oto salamandra
i jeszcze jedna

Jako, ze dzisiaj jeszcze zrobiłam sobie urlop, to nie siedziałam za bardzo w sklepie (chociaż tylko na chwile otworzyłam i od razu sprzedałam gekona;DD). Zrobiłam za to sporo zdjęć agamkom karłowatym, to się pochwalę ;DD

Pierwszy oczywiście będzie ZEUS. Jedyny mężczyzna w stadzie. Mimo, że nie ma łapki (prawdopodobnie za malucha jeszcze, jakaś inna, głodna agama mu odgryzła), to jest największym j----ą w sklepie ;DDDD Jest o połowę mniejszy od samic, a ciągle wchodzi na nie, gryzie, próbuje zapładniać, a jak samica ucieka, to jeździ jej na plecach, jak plecaczek ;DD

Zeus
Bez prawej ręki

Pierwsza samiczka - prawdopodobnie zapłodniona przez ZEUSA, często ją męczył, to ZORZA. Gruby pulpecik, bardzo aktywna, ciągle głodna. Co by tu więcej powiedzieć ;)

Zorza
Raz jeszcze

Druga samiczka - EBISU - jeszcze grubsza od poprzedniczki, również pewnie zapłodniona przez ogiera ZEUSA :DD Też żarłoczna i bardzo ruchliwa ;)

Ebisu
I znowu ona

Są to trzy agamki karłowate, które dostałam od @Niewierny_Mops.

Trzecia samiczka - Freja. Najweselsza z małych. Ma pogięty ogonek, co jest efektem jakiegoś błędu w inkubacji. Ale ogólnie je, kupka, biega, jest super ;D

Freja - moje ulubione imie;D

Czwarta samiczka - Izis. Ulubiony karzełek mojej mamy. Nie wiem czemu, po prostu ;D

Izis
I jeszcze raz

Piąta samiczka - Luna. To samo co powyżej, nieco ogryziony ogonek. Agamki musiały być w kiepskich warunkach, mają sporo ubytków ;<

Luna
Taka fajna;D

To są trzy samiczki z jednej hodowli, wykluły się jakoś na począteczku lipca. Śmieszne, nie było mnie 5 dni w pracy, a widzę, jak bardzo urosły ;)

I to by było na tyle z agam karłowatych. W Polsce jest bardzo słaba dostępność tego gatunku, a spore zainteresowanie, stąd moja hodowla. Już pod koniec roku spodziewam się jakichś maluchów z tej akcji. Na razie samiec mieszka osobno, dwie pierwsze samice będą do niego wpuszczane na zmianę, trzy mniejsze są jeszcze za młode. Samczyk wróci na stałe do samiczek dopiero po nowym roku, jak mniejsze samiczki będą grube i duże na tyle, żeby wytrzymać ciążę i nie było żadnych problemów ;)

Tutaj małe samiczki razem
Tutaj wszystkie samice
Tutaj z samcem
Tutaj z samcem, który już jęzorem musiał sprawdzić co i jak ;D

Jakby ktoś był zainteresowany, to otworzyłam nowy fanpejjdż na fb, dotyczący samych agam karłowatych. Taki odłam od Gadziego Bastionu, bo widziałam, ze jest tym spore zainteresowanie ;) O to to tu - jeszcze nie ma lajków, bo w sumie nigdzie tego nie publikowałam, ale jak ktoś chce jakieś niusy, to tam zapraszam ;)

Bonusowo dwa zdjęcia moich "małych" agamek, z pierwszego klucia po Zośce i Raperze. Takie maleństwa były niedawno, mają zaledwie 3,5 miesiąca, a urosły do 31 cm ;DDD

Moje piękne
Z lewej Klara z prawej Kleo

Jak mnie nie było w pracy, to wenszyca zniosła jaja i biedna żona @GraveDigger musiała je odebrać wężycy, za co jestem jej bardzo wdzięczna ;D 11 pięknych jajek już w inkubatorze ;D

o tu

Moja własna prywatna kameleonka jest bardzo bliska wysypu, paczcie jaki grubas ;D

najgrubsza;D

No i ostatnia rzecz - hotel ;D W tym momencie mam króliczkę Zuzię, kameleona Wafla i szynszylę ;D

Zuzia
Wafel
Szynszyla

Iiii już ostatnia rzecz na dziś :D pochwalę się, jak rozwinął się mój sklep przez te kilka miesięcy ;D Nie mieściły się zwierzaki, więc robiłam nowe szafy terrariowe (nie wszystko jest na zdjęciu, ale i tak nieźle;D)

Tak było w grudniu
Tak jest dzisiaj

Żeby jeszcze było zabawniej - ostatnio ktoś zgłosił mój wpis, jako SPAM, czy inne treści reklamowe i wpis został usunięty (wpis z kąpanym żółwikiem). Zapytałam administracji, w którym miejscu jest problem, zebym nie zrobiła tego ponownie, to dostałam odpowiedź:

"W naszej ocenie ostrzeżenie to zostało nałożone niesłusznie. Pouczymy naszych moderatorów.
Przepraszamy za sytuację. "

Więc hejterzy spadać ;DD

Fanpage - Strona - Allegro

#agama #agamy #gekon #gekony #waz #wonsz #weze #kameleon #jez #jeze #terrarystyka #smiesznypiesek #chwalesie #szczecin #gadzibastion Jak ktoś jeszcze jest leniem i nie sprawdza tagów, a chciałby być wołany - to śmiało pisać do mnie ;)
Khaleesi - Heloł Mircoki! :)

Wróciłam z urlopu (fajny mi to urlop... kilka dni gon...

źródło: comment_RFwr4aHlm2EE7xjv0fmx6LH2ldN2FO0V.jpg

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brrrum: no dobra, ale płazy w zoo/w terrarium < płazy na wolności ;)

@Saute: wołany niżej, bo czasem, jak mam duży wpis i dużo odnośników, to muszę inaczej podzielić wołanych;D
  • Odpowiedz