Wpis z mikrobloga

@Al_Ganonim: Trochę z innej beczki, ale może akurat dowiem się czegoś ciekawego. Jakie są Twoje spekulacje, czy w przeciągu przyszłych 50 lat przeciętny Janusz z Grażyną zamiast wydać swoje oszczędności na wyjazd nad morze będzie mógł polecieć sobie na orbitę Ziemską, tudzież w jakiś rejs po naszym układzie słonecznym?
  • Odpowiedz
@gompkaaa: Coraz więcej osób mi to sugeruje. Będę musiał to rozważyć ;).

@XEN00N: O wieloświatach i problemie nieskończoności mógłbym gadać godzinami :). W ogóle, wiele wskazuje na to, że nasz czterowymiarowy Wszechświat jest trójwymiarowo nieskończony. To by znaczyło, że gdzieś tam w nieskończoności jest nieskończenie wiele Ziemi, z nieskończoną ilością mikroblogów, na której dzieje się to samo co tutaj, tylko z drobnymi wariacjami (na przykład ja nie sadzę
  • Odpowiedz
@Al_Ganonim: Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, wątpię, że nagle stanie się coś dziwnego, co zmieni nasze instynkty. Chyba, że nie wiadomo skąd pojawi się gdzieś dziwny monolit, czy coś.. hehe( ͡º ͜ʖ͡º)
@gompkaaa zasugerował napisanie książki. W pełni się zgadzam! Od razu bym kupił;)
  • Odpowiedz
OTW jest teorią ograniczoną do naszego czterowymiarowego Wszechświata, więc nie możemy z jej pomocą odpowiadać na pytania, co jest "poza" tym czterowymiarowym Wszechświatem. To zupełnie tak, jakby próbować uchem badać kolory.

@Al_Ganonim: czyli mówisz, że wcześniej trzeba się dobrze naćpać? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Al_Ganonim: Rzetelne podsumowanie obecnej wiedzy. Skoro jesteś taki ciekawy fizyki to zapoznaj się może z przesłaniem raeliańskim, zgodnie z którym wszechświat jest nieskończony w czasie i przestrzeni, a oprócz nieskończoności wielkiej istnieje także nieskończoność mała - wszystko jest we wszystkim. W naszym ciele istnieje nieskończona ilość wszechświatów, tak samo jak nasz wszechświat jest tylko drobną cząsteczką atomu molekuły znajdującej się być może w dłoni istoty, która patrzy w niebo i
  • Odpowiedz
2) Wszechświat będzie rozszerzał się w nieskończoność, temperatura będzie cały czas spadała, a w odległej przyszłości nie będzie istniała już żadna materia.

@Al_Ganonim: W jaki sposób materia miałaby przestać istnieć? Całą przekształciłaby się w energię?
  • Odpowiedz
@Al_Ganonim: Skoro cała przestrzeń była kiedyś skupiona w jednym punkcie i zaczęła się rozszerzać, czy nie znaczy to, że przestrzeń jest skończona? Jeżeli tak, to gdyby istniało coś, co jest znacznie szybsze niż światło i znacznie szybsze niż prędkość rozszerzania przestrzeni, to co by się stało, jakby chciało wylecieć poza przestrzeń?
  • Odpowiedz
@Al_Ganonim: Powiedz mi, jak teoria że istnieje nieskończenie wiele Ziemi, odnosi sie do tego, że żyjemy na planecie która jest w gruncie rzeczy dość spokojna. Mam na myśli to, że żul spod sklepu nie zostaje prezydentem, a meteoryty nie rozwalają planety na pół. Jeśli założymy że istnieje nieskończenie wiele Ziemi, to na nieskończonej liczbie z nich takie rzeczy muszą się dziać. Rozumiem mieć szczęście, że akurat nie żyjemy na tej
  • Odpowiedz
@maciej-jantarski: Bardzo matematyczne rozumienie nieskończonej ilości planet ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie da się temu zaprzeczyć ani tego potwierdzić moim zdaniem. Równie dobrze można założyć, że istnieje taka Ziemia na której mam inaczej na imię :D
  • Odpowiedz
@jarnunvosk: Matematyka jest językiem wszechświata. Nie oczekuję że dostanę potwierdzenie albo zaprzeczenie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chciałbym wiedzieć jak sobie to tłumaczy, bo mnie szczerze mówiąc właśnie takie myśli od tej teorii odrzucają.
  • Odpowiedz
Tłumacząc to na nasze, na odległości jednego metra w ciągu ziemskiego roku przyrośnie tyle przestrzeni, że ledwo będzie można tam wcisnąć jądro wodoru

@Al_Ganonim: Oddaje pokłony za to proste, a tak bardzo wizualizujące w wyobraźni porównanie, wielki szacun !
  • Odpowiedz
ekspansja czasoprzestrzeni wynosi około 65 km/s na każde milion parseków

@Al_Ganonim: Jeszcze jedno pytanie

c = 300.000 km/s, czyli w odległości 300.000 / 65 * 1.000.000 parseków = ok. 4.6e6 parseków = ok. 15e9 lat świetlnych czasoprzestrzeń rozszerza się z prędkością światła, a według wiki rozmiar widzialnego wszechświata to 92mln lat świetlnych

Jakim cudem to światło spoza 15mld lat świetlnych do nas dociera?
  • Odpowiedz