Wpis z mikrobloga

Hej #webdev #gamedev i #javascript mirki.

Zastanawiam się co by było lepszym podejściem do problemu siatki gry 2d (topdown).
Ostatnio natchnąłem się na strukturę linked-list (obiekt zawierający dane i wskaźniki na swoich sąsiadów), czy sądzicie, że będzie się to bardziej nadawało na siatkę niż tablica dwuwymiarowa? Lista zawierałaby wskaźniki na swoich sąsiadów (czterech lub ośmiu), a z tego co zauważyłem to i tak zazwyczaj poruszanie się po mapie ( przemieszczanie, wyszukiwanie trasy itp.) polega na przejściu o jedno pole w lewo/prawo/górę/dół (ewentualnie po przekątnej) od jakiegoś odniesienia ( gracza, moba, wybuchu).

Dodam, że to tylko mój wymysł, więc proszę o non-hejting tylko konstruktywną krytykę oraz ciekawe artykuły :p

Jedyną moją wątpliwością jest to, że tablice mogą być na tyle dobrze zoptymalizowane, że a[x+1][y] będzie lepszym rozwiązaniem niż b.left.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GGrindzior: Niepotrzebnie kombinujesz, zazwyczaj najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Jeżeli mapa jest oparta na siatce i nie masz specjalnych powodów, żeby używać list, zostań przy tablicy 2d.
  • Odpowiedz