Wpis z mikrobloga

@DennisRozrabiaka: z jakieś 5 minut, przycinaliśmy złodziei zza pomidorów. Na dziale są 4 wagi w różnych miejscach. Nie było momentu żeby przy którymś ze stanowisk nie było wałka z dokładaniem. Normalnie na legalu - podchodzi baba, waży 3 cebule a z nią czeka facet i w ręku ma drugie tyle. Odchodzą od wagi i siup cebule z raczki lądują do worka z etykietką.
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj: Wiecie co, mi juz nawet nie chodzi o to że mogliby to szybko weryfikować przy kasie. Chodzi o sam fakt robienia z siebie złodzieja na 100 gramach pieczarek - "bo nikt nie zauważy". To mnie smuci, ta p--------a mentalność złodziejska i przeświadczenie " że to nic takiego".
  • Odpowiedz
@duncanidaho2: z pewnością, ale jak za 5 kilogramowego arbuza zapłaciłem wczoraj 6 złotych to powiem Ci szczerze, że nie dałbym się upodlić i zrobić z siebie złodzieja dla 2 złotych mniej ważąc jako arbuza np. melona. Dla mnie to jest moralne szmacenie się.
  • Odpowiedz
@DawajMario: Najlepsze jest to, że ci ludzie nie zdają sobie sprawy, że to co robią to oszustwo, a nie kradzież. Różnica jest taka, że kradzież do określonej kwoty jest wykroczeniem, dopiero powyżej staje się przestępstwem. Natomiast oszustwo jest zawsze oszustwem i gdybyś któregoś z tych Januszy nagrał i doniósł na policję, to mogliby iść gnić w Sztumie nawet na 8 lat.
  • Odpowiedz
@Mantigua: to jest oszustwo w formie kradzieży, bo z pełna świadomością ładuja do siatki coś za co nie chcą zapłacić.
Doznaje kompletnego dysonansu poznawczego:
Słyszę ze wsząd o krainie wielkich patriotów, wspónocie, solidarności międzyludzkiej, uczciwości, postawie chrześcijańskiej. A ja idę do sklepu i widzę ludzi rozkradających stragan z cebulą. Gdzie VIII - nie kradnij? Gdzie szacunek do cudzej własności? Gdzie elementarna uczciwość?
Słyszę, a ten ukradł milion, ten wyłudził na
  • Odpowiedz
@DawajMario: Dlatego np. samoobsługowe kasy w Tesco zwracają uwagę na wagę towaru kładzionego na półce i chyba błąd może być w granicach 10% więc dodawanie 1kg jabłek więcej nie da rady, ale 2 bułki więcej idzie w--------ć i cieszyć się cebulą w portfelu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz