Wpis z mikrobloga

Chciałbym, żeby mój młody - 7 lat - został robotykiem czy innym mechatronikiem. Macie pomysły jak go do tego zachęcić/pokierować w tą stronę?
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@FlasH: oczywiscie mirki jak zwykle hipokryzja. Bo dziecka nie ruszaj, niech samo decyduje, a pozniej gadanie, ze teraz to pokolenie nie ma zainteresowan tylko fb i komorki. Kup mu jakies zestawy malego elektornika czy cos i spedzaj z nim czas na zabawie z tym. Ale jak mu sir nie spodoba, to bron boze nie zmuszaj tylko szukaj dalej :)
  • Odpowiedz
@FlasH: możesz go zabrać na wystawę maszyn, na przykład MACH TOOL w Poznaniu (raz w roku w czerwcu zdaje się), pokaż mu jakie to fajne, wyjaśnij dlaczego trzeba się uczyć matematyki i fizyki, pogadaj z ludźmi którzy stoją na wystawach przy takich maszynach. Chociaż myślę że 7 lat może być trochę wcześnie ale pokazać nie zaszkodzi.
  • Odpowiedz
@FlasH: 7 lat - to ciężko będzie z czymkolwiek, jeśli dzieciak nie potrafi się na czymś dłużej skupić.
Mogę Ci polecić kurs dla najmłodszych na Code.org celem sprawdzenia. Tylko sam nie próbuj go uczyć, tylko skołuj jakiegoś "ulubionego wujka" czy jakiegoś starszego kolegę by go w to wprowadził.
  • Odpowiedz
Chciałbym, żeby mój młody - 7 lat - został robotykiem czy innym mechatronikiem.

@FlasH: szczerze? Jestem przeciwnikiem układania dziecku życia. Później nie będzie szczęśliwe.
Dobrze, że piszesz "zachęcić", bo to nie oznacza przymusu. Generalnie możesz kupować mu zabawki z tym związane i zabierać go na różne wydarzenia z tym związane a jak będzie mu się podobać to sam będzie chciał zostać.
  • Odpowiedz