Wpis z mikrobloga

@Ryu: Kłopot z Fitzgeraldem jest taki, że w ciągu dalszym jest to tendencyjny autor. Dlatego też nie sięgam do historii kościoła autorstwa kleru.

Jest masa innych autorów, jednak czasu na poszukiwanie i polemikę nie mam, więc zainteresowanych odsyłam, żebyście się ewentualnie sami poszukiwali.
  • Odpowiedz
@Celinka95: Oczywiście, tyle że w zakresie wydarzeń historycznych konsensus naukowy nie zawsze jest poprawny. A że racjonalista? Fakty nie są tendencyjne. Autor podaje dane dzięki którym można sprawę samemu przeanalizować, a interpretację potwierdzić w innych źródłach.
  • Odpowiedz
@Marc1n81: IMO i racjonalista i portale chrześcijańskie mają się tak, jak Antek Macierewicz oraz rosyjski MAC do katastrofy smoleńskiej. Przyjęcie tezy na początku i szukanie dowodów tak, żeby ją udowodnić.

@Ryu zobaczyłbym i poszukał, ale serio nie mam czasu- może kiedy indziej
  • Odpowiedz
@Celinka95: Jasne. Nie ma sprawy

@dreaper: Dobra

Tak rzucam tym ludziom, bo nie mam żadnej "drugiej strony" dla jego tez, a to mnie najzwyczajniej ciekawi. Mahomet jest prawdziwą postacią i tu nikt wątpliwości nie ma, ale wcale nie czyni to jego religii lepszą, czy bardziej prawdopodobną i wcale mi jakoś nie zależy na tym, żeby Jezus też nie istniał.
  • Odpowiedz
@Ryu: @Celinka95:

Spróbuję poszukać paru argumentów przeciwko tezom Fitzgeralda. Z konieczności będę sięgał do stron chrześcijańskich, ale ponieważ są zwykle dość dobrze uźródłowione (w przeciwieństwie do filmiku z YT) chyba nie ma problemu. Oczywiście nikomu nie będzie chciało się tego czytać, bo wszyscy są przybetonowani do swoich stron barykady, ale ponieważ akurat nie mam lepszego
  • Odpowiedz
Faktycznie to co wrzuciłeś mocno zmniejsza siłę argumentu Fitzgeralda

@Ryu: W ogóle to taki troszkę cwaniaczek jest :P. Miał niby dowodzić tylko czy istniała taka osoba jak Jezus, a często skupiał się na cudach (np. zmartwychwstanie), które należałoby pominąć jako zmyślone :). W innym miejscu narzeka na brak jakichkolwiek napomknięć o Jezusie, żeby chwile później mówić, że istniały setki ewangelii :).
  • Odpowiedz