Wpis z mikrobloga

To ja tylko zostawię fragment rozmowy z programu "Tak jest" TVN24 na temat oczekiwań młodych Polaków.
- Ponad połowa Polaków nie ma odłożonego nawet 1000 złotych. Gdy zepsuje im się pralka nie są w stanie kupić nowej, nie da się żyć bez pralki - mówi 27-latka
- Hoho, proszę Pani, pralka za 1000zł? Co to musi być za pralka. - odpowiada drugi gość (profesor)
- Kiedyś nie było pralek i też się żyło - podsumowuje redaktor

Beka z młodych Polaków. Oczekiwania z kosmosu, pralki, umowy o pracę, pewnie by jeszcze chcieli żeby im na jedzenie i mieszkanie starczało, bezczelni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Minuta tvn24 i #rakinstant #rakcontent
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tajemniczygosc: Zdolności nie mają wiele wspólnego z bogaceniem się. Wydaje mi się, że chodzi bardziej o dyscyplinę finansową i sposób gospodarowania pieniędzmi wyniesiony z domu. Mnie tego rodzice nigdy nie nauczyli, sami żyli do niedawna "od pierwszego do pierwszego". Z trudem uczę się tego teraz sam.
  • Odpowiedz
@mamtrzybuty: no a czym jest dyscyplina? Umiejętnością. Polacy nie wiedzą co to jest pomnażanie kapitału, zarządzanie finansami, myślą, że bogactwo powinno się brać same z siebie, z zarabiania na etacie przy kasie w biedronce i to wina tuska że za mało dostają. Ktoś, kto ma determinację i większe aspiracje ZAWSZE odniesie sukces, jednemu trudniej, drugiemu łatwiej, ale ZAWSZE można odnieść sukces. Trzeba tylko chcieć i odpowiednio do tego podejść.
  • Odpowiedz
@arturpalo: to jest wlasnie podejście pokolenia X. "Ja nie miałem wiec po co wam", zupełne zaprzeczenie rozwoju, to sa ludzie z rzadu, urzedów, większość obecnych dyrektorów..

Polecam poczytać o pokoleniu X i Y na wiki.
  • Odpowiedz