Dobra Mirki z #linux i #sysadmin mam problem i pytanko. Mam uruchomionego Linuksa na PC1 i muszę go przenieść na PC2 o całkowicie odmiennej konfiguracji sprzętowej. Konkretnie to chcę na PC2 zainstalowac ESXi i uruchomić ten system z PC1 jako maszyna wirtualna. Jak to zrobić najlepiej/najszybciej? Będę to robić pierwszy raz i się trochę cykam. #it #itpytanie
@WallyGator: Doprecyzuję swoje pytanie. Da się to jakoś zrobić bez osobnej instalacji i ponownej, samodzielnej konfiguracji systemu na nowej instancji?
@WallyGator: Moja wiedza na temat pojęć jest dość mała VMware miało program do zrzucania dysku fizycznego do maszyny wirtualnej; można od biedy ten dysk przenieść
(gdzie wiadomo, ze sda to konkretne dyski uzyte w systemie, pc2 powinien dzialac z jakiegos live co ma ssh server, ewentulanie na ubuntu mozna doinstalowac.)
@fervi: @Seru: O nawet nie pomyślałem, że mogą być do tego takie aplikacje. Świetne, przetestuję. @marionez: Tak właśnie myślałem, że trzeba by było próbować to w taki sposób zrobić. Jak jest jednak później ze sterownikami itp? System wstanie bez problemu?
@WallyGator: jak już przeniesiesz, to uruchomisz kompa z jakiegoś linuksa na płycie/pendrive robisz chroota do systemu i albo generujesz initrd z nowymi sterownikami, albo zmieniasz konfig kernela w zależności jak masz skonfigurowany system
@WallyGator: Powinien wstac - jesli nie to wchodzisz jeszcze raz na live cd, montujesz wszystkie partycje tak jak powinny byc ale w osobnym /ten/folder (nie zapomnij o /dev i /proc i /sys - rob jes z opcja --bind, czyli mount --bind /dev /ten/folder/dev ), potem chroot /ten/folder i odbuduj initramfs (wszystko na http://wiki.centos.org/TipsAndTricks/CreateNewInitrd )
@WallyGator: Na PC2 musisz odpalić jakiś system. Czy to livecd, czy zainstalujesz mini, nieważne. Coś musisz mieć. Możesz jak @Seru napisał użyć convertera ale o ile pamiętam on jest płatny. Jeśli masz już system na PC2 to możesz użyć narzędzia rsync aby sobie skopiować cały / z PC1 na PC2. Później tylko musisz bootloader zaktualizować (grub/lilo) i wsio. Ewentualnie przerobić initrd jeśli braknie Ci jakichś sterowników.
@WallyGator: Metoda majoneza jest dobra, ale zajmie ci dłuuugo czasu, ponieważ będie przesyłać bajt po bajcie, nawet jak jest pusty. Jeśli masz partycje xfs, to użyj xfs-dump / | ssh root@pc2 "xfs_restore /mnt" gdzie pod /mnt będzie podmonotwana druga partycja. Jeśli używasz ext, to zrób: tar -cf - / | gzip -c | ssh pc2 'cd /mnt; tar xfz -';
Nie powinno być żadnych problemów ze sterownikami, chyba że używasz
Powiedzcie mi jaki jest sens emigrowania z Polski w dzisiejszych czasach ? Przecież na zachodzie już wcale nie jest lepiej chyba, że się jest jakimś specjalistą…
VMware miało program do zrzucania dysku fizycznego do maszyny wirtualnej; można od biedy ten dysk przenieść
root@pc1#: dd if=/dev/sda bsize=4k | ssh -l root pc2 'cat > /dev/sda'
(gdzie wiadomo, ze sda to konkretne dyski uzyte w systemie, pc2 powinien dzialac z jakiegos live co ma ssh server, ewentulanie na ubuntu mozna doinstalowac.)
http://www.vmware.com/pl/products/converter/features
Są też aplikacje 3rd party o ile pamiętam wykonujące konwersje p2v
@marionez: Tak właśnie myślałem, że trzeba by było próbować to w taki sposób zrobić. Jak jest jednak później ze sterownikami itp? System wstanie bez problemu?
Czy to livecd, czy zainstalujesz mini, nieważne. Coś musisz mieć.
Możesz jak @Seru napisał użyć convertera ale o ile pamiętam on jest płatny.
Jeśli masz już system na PC2 to możesz użyć narzędzia rsync aby sobie skopiować cały / z PC1 na PC2.
Później tylko musisz bootloader zaktualizować (grub/lilo) i wsio.
Ewentualnie przerobić initrd jeśli braknie Ci jakichś sterowników.
tar -cf - / | gzip -c | ssh pc2 'cd /mnt; tar xfz -';
Nie powinno być żadnych problemów ze sterownikami, chyba że używasz