Wpis z mikrobloga

#polityka #niepozwalam #php #webdev #programowanie

mirki,
mój wpis wczoraj przepadł, ale niespodziewanie ruszyło znalezisko. Robimy aplikację do śledzenia postaci publicznych - m.in. do śledzenia powiązań i działań polityków i partii politycznych.

http://www.wykop.pl/link/2628377/aplikacja-do-sledzenia-powiazan-i-postepkow-osob-publicznych-niepozwalam

W tej chwili robimy łapankę chętnych do pomocy - projekt ma wiele usterek. Prosimy o konstruktywną krytykę, a przede wszystkim o pomoc ludzi potrafiących robić strony w PHP + jQuery.

Peter
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MacDada @jawny_exploit

na razie nie planujemy open-source. Z wielu względów. m.in. ktoś mi dał kawałki komercyjnego kodu z prośbą o nierozpowszechnianie. Zamierzam honorować.
Na pocieszenie: dane będą miały API. Np. listę incydentów użycia frazy "polskie obozy zagłady" (aktualnie prawie 200) przekazujemy do akcji #zbieramynabillboard jak tylko postawią swoją stronę webową.
  • Odpowiedz
nie. Robimy to dla idei.
Plan jest taki:
1. Teraz robimy łapankę na ludzi chętnych do pomocy w doprowadzeniu kodu do należytej jakości

2. Zakładamy, że z tego kasy żadnej nie będzie. Do zespołu przyłączę tylko te osoby, które się z tym założeniem godzą.

3.
  • Odpowiedz
Z wielu względów. m.in. ktoś mi dał kawałki komercyjnego kodu z prośbą o nierozpowszechnianie.

@gavagai: No to póki jeszcze maszyna nie ruszyła na dobre, może dobry moment, żeby się tego kodu pozbyć? Lepiej to zrobić teraz, póki jeszcze nie polega na tym cała masa innych mechanizmów, niż potem gdy pozbycie się będzie już trudne.

Dalej, używacie prywatnego githuba? issues? piszecie testy?
  • Odpowiedz
@MacDada:

Nie ma nawet info co za fw/cms tam siedzi.

Jest w /o-nas w zakładce technologie.
framework PHP Laravel 5.1 + jQuery
CSS: dwa frameworki: UI-Kit i Semantic UI (z tego drugiego wyjdziemy ASAP, bo nie daje responsywności)
  • Odpowiedz
Dalej, używacie prywatnego githuba? issues? piszecie testy?

1) Bitbucket
2) tak - teraz jest 190 tiketów do zrobienia - robię sam (amator samouk) + pomoc guru, ale dopiero ostatnio bardziej regularnie. Dodam, że dla idei - bez kasy.

3) bez testów - ja nie potrafię, koncentrowaliśmy się na ważniejszych rzeczach z punktu widzenia przygotowania aplikacji do dzisiejszej łapanki
  • Odpowiedz
No to póki jeszcze maszyna nie ruszyła na dobre, może dobry moment, żeby się tego kodu pozbyć?

@MacDada:
pomyślę, ale to nie jest jedyny powód powstrzymania się przed przejściem na open-source. Jeśli się nie domyśliłeś, to mówię wprost: nie chcę ujawniać w przestrzeni publicznej innych powodów dla tej
  • Odpowiedz
w doprowadzeniu kodu do należytej jakości

Sorry, ale z takim podejściem się nie uda:

* „bez testów” – one wymuszają pisanie czystego kodu i zapewniają prawidłowość działania
* „Laravel” – słynie z naruszania zasad kodu wysokiej jakości
  • Odpowiedz
Twoje zarzuty są nietrafione i ignorujesz informacje, które już ci przekazałem.

Ja stawiam każdemu sprawę prosto: może projekt wypali, a może zostanie shejtowany przez rozmaite elementy z czystej złośliwości lub innych niskich pobudek.

Osoby, które są już w zespole, zgodziły się na warunki - pomagają z przyczyn IDEOWYCH, a nie dla jakiegokolwiek materialnego zysku. W przeciwieństwie do ciebie.

Poza
  • Odpowiedz
@MacDada To ja się podczepię, bo @gavagai o mnie wspomniał.
Z różnymi podejściami może się udać - widziałem już dziesiątki projektów z różnymi dziwnymi metodologiami i to, czy się udawały zależało jedynie od determinacji uczestników. Gavagai odwalił kawałek niezłej roboty w kwestii tworzenia schematu funkcjonalnego całości. Trudno mieć mu za złe używanie tego, czego użyć potrafił, w tym przypadku Laravel. Laravel to badziewie, jak 3/4 frameworków w sieci. Niemniej sporo
  • Odpowiedz
@uniemożliwiają przejęcie ich pomysłów, zrobienie im na złość, szkodzenie im
o właśnie! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@MacDada
warto też, abyś rozróżnił "poszukiwanie pracownika" od zapraszanie do spółki o znanym ryzyku (w tym wypadku nieistotnym dla strony zapraszanej)
To właśnie przez to twoja krytyka - wcześniej konstruktywna i rzeczowa (dzięki) - nagle taką być przestała.
  • Odpowiedz