Wpis z mikrobloga

UWAGA, PROTIP!

Nieważne, ile ich będzie w garze, czy 1szt czy 60szt
Nieważne, czy są duże czy małe.
Nieważne, czy są zimne prosto z lodówki czy wyjęte wcześniej.
Nieważne, czy są ekologiczne i jakie mają numerki na skorupce.
Nieważne, czy gotowane na kuchence gazowej, indukcyjnej, elektrycznej czy nawet w kociołku nad ogniskiem.

Intstrukcja gotowania:
1. Wrzucasz jajka do garnka z zimną wodą i stawiasz na włączonej kuchence.
2. Czekasz 1 MINUTĘ OD CZASU ZAGOTOWANIA WODY
3. Zdejmujesz z ognia, wylewasz wrzątek i zalewasz chłodną wodą z kranu
4. PROFIT !!!!

!!!! WYCHODZĄ ZAWSZE NA MIĘKKO !!!!

#protip #gotujzwykopem #gotowanie #odwiecznyproblem #problemypierwszegoswiata #ulatwiamyzycie
rzeznikmocy - UWAGA, PROTIP!

Nieważne, ile ich będzie w garze, czy 1szt czy 60szt
...

źródło: comment_IleWOuTCS78jFKUyGfYLHxKGGvybKZS8.jpg

Pobierz
  • 37
@rzeznikmocy: Ja robię trochę inaczej. Po zdjęciu z gazu przykrywam jeszcze na 3 minuty, dzięki temu całe białko jest ścięte, a tylko żółtko jest prawilnie na miękko. Jak się potrzyma 5 minut, to jest na półtwardo, jak dłużej to wyjdzie idealnie na twardo.
@rzeznikmocy: No nie bardzo. Białko zaczyna się powoli ścinać już w temperaturze powyżej 40*C. W Twoim sposobie jest za dużo zmiennych, bo czas zagotowania wody zależy od mocy palnika i użytego naczynia (materiału, wielkości, grubości dna), więc dla każdego będzie inny. Na kuchence indukcyjnej woda zawrze w bardzo krótkim czasie, a na małym gazowym palniczku może jeszcze nie osiągnąć 100 stopni, a jajko już będzie ugotowane na miękko (w pracy jak