Wpis z mikrobloga

UWAGA, PROTIP!

Nieważne, ile ich będzie w garze, czy 1szt czy 60szt
Nieważne, czy są duże czy małe.
Nieważne, czy są zimne prosto z lodówki czy wyjęte wcześniej.
Nieważne, czy są ekologiczne i jakie mają numerki na skorupce.
Nieważne, czy gotowane na kuchence gazowej, indukcyjnej, elektrycznej czy nawet w kociołku nad ogniskiem.

Intstrukcja gotowania:
1. Wrzucasz jajka do garnka z zimną wodą i stawiasz na włączonej kuchence.
2. Czekasz 1 MINUTĘ OD CZASU ZAGOTOWANIA WODY
3. Zdejmujesz z ognia, wylewasz wrzątek i zalewasz chłodną wodą z kranu
4. PROFIT !!!!

!!!! WYCHODZĄ ZAWSZE NA MIĘKKO !!!!

#protip #gotujzwykopem #gotowanie #odwiecznyproblem #problemypierwszegoswiata #ulatwiamyzycie
rzeznikmocy - UWAGA, PROTIP!

Nieważne, ile ich będzie w garze, czy 1szt czy 60szt
...

źródło: comment_IleWOuTCS78jFKUyGfYLHxKGGvybKZS8.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czipsycebulowe: Niestety w tym przypadku zimne jajka wrzucone do wrzątku pękają więc pod uwagę wchodzi ich wcześniejsza temperatura no i całe gotowanie trwa trochę dłużej więc taki trochę brak protitu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@rzeznikmocy: niech Twój Bóg ci tego tipa w plusach wynagrodzi !
próbowałem różnych sposobów ,ale zawsze coś było nie tak jak trzeba ...do tego sposobu podszedłem sceptycznie .
Niepotrzebnie ! wszystkie jajka wyszły idealnie.
  • Odpowiedz
@rzeznikmocy: Ja robię trochę inaczej. Po zdjęciu z gazu przykrywam jeszcze na 3 minuty, dzięki temu całe białko jest ścięte, a tylko żółtko jest prawilnie na miękko. Jak się potrzyma 5 minut, to jest na półtwardo, jak dłużej to wyjdzie idealnie na twardo.
  • Odpowiedz
@rzeznikmocy: Właśnie ten momemt gotowania, jest z d--y do znalezienia. No i trzeba koczować przy garnku.
3min we wrzątku są lepsze.
1. Przed zagotowanie wody solisz ją
2. Jajka przed wrzuceniem do wrzątku obmywasz letnią wodą
3. Jajka po wrzuceniu nie pękają.
4. Nie koczujesz nad garnkiem aż się
  • Odpowiedz
@rzeznikmocy: No nie bardzo. Białko zaczyna się powoli ścinać już w temperaturze powyżej 40*C. W Twoim sposobie jest za dużo zmiennych, bo czas zagotowania wody zależy od mocy palnika i użytego naczynia (materiału, wielkości, grubości dna), więc dla każdego będzie inny. Na kuchence indukcyjnej woda zawrze w bardzo krótkim czasie, a na małym gazowym palniczku może jeszcze nie osiągnąć 100 stopni, a jajko już będzie ugotowane na miękko (w pracy
  • Odpowiedz