Wpis z mikrobloga

@Veuch: Haskell jest bardzo fajny, chociaż dość trudny, to fakt.

Logika matematyczna właśnie w wydaniu dla informatyków może być bardzo przydatna. LTL to (przynajmniej abstrakcyjnym poziomie) podstawa wielu narzędzi do analizy programów współbieżnych. Rezolucja i wszystkie inne wnioskowania w logice - podstawa AI. SLD-rezolucja, logiki probabilistyczne i mnóstwo innych rzeczy - podstawa programowania w logice (Prolog i te sprawy). A taka bardziej "matematyczna" logika, np. gry EF, gry na grafach,
  • Odpowiedz
@alkan: motywacja na mirko i brak 'usuń konto', I'm not even mad, I'm impressed ( ͡° ͜ʖ ͡°)
taki z grubsza jest plan, bo jak nie ogarnę tego w miarę 'niedługo' to będę miał problem jak przyjdzie do zaliczeń, a teraz mam jakieś różnice programowe i muszę się zagłębić w takie klimaty (Prolog tak samo :)
  • Odpowiedz
@Veuch: Akurat to wszystko, co wymieniłem, to by się nadawało na cały rok akademicki zajęć tylko z tego. Więc spokojnie, tyle nie będziesz miał do nauki na "za niedługo". :) Jeśli chodzi o Prolog, to po prostu ucz się Prologa. Plus przeczytaj jeden rozdział z "Logiki matematycznej dla informatyków" Ber-Ariego (chyba tak się nazywał) o SLD-rezolucji i unifikacji. Na zajęcia z Prologa powinno spokojnie wystarczyć.
  • Odpowiedz
@alkan: nie no, git, nie planuję z tego póki co doktoratu, tak sobie na mirko przyszedłem pomamrać, bo gorąco i mi się uczyć nie chce
( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz