Wpis z mikrobloga

@pitus_bajtus: nie ma problemu:d
przerośnięta karkówka tak koło 2-3kg tak aby był tłuszcz,pocięta na 4 porcje,zapeklowana w soli peklowej,goździkach,ziele angielskie,pieprz kolorowy kilka ząbków czosnku,.
6-10 dni w zaprawie ja trzymałem 8.wygrzewanie beczki 1h potem 5-6 h wedzenia w temperaturze 50-60 stopni ciężko utrzymać,ja nie mam termometru i czasem zdarza mi się przesuszyć mięcho:d dziś się udało:xd
po wędzeniu parzenie 1-2 h temperatura wody około 80 stopni.Najpierw zagotowujesz wywar taki sam skład
@turbosowa: zazdraszam Mirasku - ale pozytywnie! Lubię zapach wędzonego mięsa, ryb. Tego nie da się kupić w sklepie, jeszcze to oczekiwanie (picie) przygotowania, mega. Nie wiem czy pokolenie naszych dzieci będzie kultywować tradycję wędzenia, jeśli nie to wiele stracą.