Wpis z mikrobloga

#prawo #pytanie #motocykle #pytaniedoeksperta Czy jesli policja zlapie mnie na skuterze(nie mam uprwnien xD) to mam isc w zaparte ze zapomnialem karty motorowerowej, czy sie przyznac ze nie mam.

Nie bede robic tego gowna z racji tego ze za 2 miesiace ide na prawko.
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Stsm: Mówiłem Ci już, nie ma co kłamać policję bo tylko gorzej na tym wyjdziesz, poczekaj aż dostaniesz sobie tą kategorie B i wtedy sobie jeździj tym skuterkiem 50cm3
  • Odpowiedz
@Stsm: Procedura w razie kontroli wygląda tak, że podajesz wszystkie swoje dane. Policjant weryfikuje w bazie danych czy taka osoba istnieje i czy nie jest poszukiwana (więc w zakresie wieku nie skłamiesz i policjant będzie znał Twój wiek - chyba że wyuczysz się na pamięć danych kolegi). Fakt czy posiadasz uprawnienia weryfikowany jest również na miejscu. Wszystkie uprawnienia są w CEPIK, a policjant kontrolujący ma do niego dostęp. Wiec Twoje
  • Odpowiedz
@Stsm: z puszki?
@Dipit: Tak to stare czasy, dlatego nielogiczne jest oszukiwanie policjanta o tym, że posiada się uprawnienia jeśli się ich nie posiada
Jeśli już mamy takie prawo, to niestety ale trzeba się do niego przystosować :<
  • Odpowiedz
@maniac777: Masz rację, ale już taki jestem, że nie toleruję ludzi, którzy oszukują, kłamią.A kolega ma prawie 18 lat, więc powinien troszkę więcej pomyśleć zanim zada takie pytanie...
  • Odpowiedz
@Burzuazja: Ale czy ty zdajesz sobie sprawę z tego że ja nikogo nie okłamałem? Po prostu chce poznac konsekwencje, ktore mi za to grożą.
  • Odpowiedz
@Stsm: Tak, ale jednak bierzesz taką opcję pod uwagę, poczekaj aż będziesz mógł legalnie jeździć, albo sobie jeździj bez uprawnień, ale licz się z tym, że jeśli drugi raz Ciebie złapią to wtedy może być gorzej niż tylko mandat 500 zł
  • Odpowiedz
@Stsm: nie wiem czy ktoś to już napisał, ale od tego miesiąca za jazdę bez uprawnień jest już 3k i możliwa konfiskata pojazdu, nawet jeśli nie jest zarejestrowany na Ciebie. a za recydywę sprawa w sądzie. także radzę zastanowić się nad poczekaniem chwili i ogarnięciem prawka.
  • Odpowiedz