Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki i Mirabelki :) Ostatnio uczę się UI i zrobiłem coś takiego w ramach nauki. Jest to koncept przeprojektowania aktualnej strony Filmweb aby była bardziej przyjazna użytkownikowi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://www.behance.net/gallery/25704983/Filmweb-redesign-concept

Nie wiem czy #chwalesie ale na pewno szukam konstruktywnej krytyki. Co boli i przeszkadza, co robić inaczej niż robie i dlaczego.

Trochę też #design i troszkę bardziej #webdesign
M.....l - Cześć Mirki i Mirabelki :) Ostatnio uczę się UI i zrobiłem coś takiego w ra...

źródło: comment_1xp6ek7JzyfctY5btRVNweGK0QyI8KC9.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MatMal: jest ladnie, jednak (niestety) projekt porownalbym do concept-carow, pieknych, ale niemozliwych do zrealizowania, bo np. brakuje miejsca na silnik.

Tak samo w projekcie strony nie mozesz zapomniec o najwazniejszym, a najwazniejsze dla wlasciciela Filmwebu sa reklamy, w szczegolnosci bottom-layer (ta reklama w tle strony), ktorej u Ciebie po prostu nie daloby sie wstawic przez zastosowanie lewego panelu :( Nawet nie chodzi o to, ze byloby brzydziej. Po prostu sie
  • Odpowiedz
@MatMal: Nie jest źle. Ale wytchnę parę błędów bo tak jest najłatwiej: ( ͡° ͜ʖ ͡°)

- Nie wiem na jakim monitorze tworzysz ale lepiej wyglada wszystko jak jest na 1600, 1920 px szerokosci,
- Strasznie ciasno w niektorych miejscach, np. oceny znajomych, zbyt malo powietrza,
- monotonna typografia, (czarny, jedna grubość, arial/ verdana)
- zbyt duże odleglości
  • Odpowiedz
@plotkiit: Zgadzam się z Tobą w 100%. To natomiast był mój trening, a nie redesign który proponowałbym serwisowi jako rozwiązanie. Wiem że reklamy to must, ale dla mnie mustem był ładne efekt - a reklamy na pewno by nie pomogły ;p

@Wynoszony:

- Pracuję na monitorze fullhd i jak zaczynałem naukę to stworzyłem nawet plik o takich wymiarach. Ale trzeba pamiętać że większość użytkowników pracuje nadal na rozdzielczości około
  • Odpowiedz
@MatMal: żartujesz sobie z tym 1024x768 ? 10 lat może tak - był to standard ale dzisiaj w większości laptopów, kompów jest full hd, na smartfonach zresztą też, rozdziałki w stylu 1280x720-1366x768 powoli odchodzą do lamusa, max 5 lat i nikt się już nie będzie nimi przejmował a zacznie się robić aby strony były np lepiej wyświetlane na rozdziałach w stylu 1440p-1600p
  • Odpowiedz
@MatMal: Przy dzisiejszych możliwościach responsywności projektuje sie od telefonu do 5k :)))
Prezentacja projektu na szerokość 1920px wygląda lepiej; więcej powietrza.
  • Odpowiedz
@Jurigag: 1366x768 stanowi nadal większość przy 20.56% udziału w rynku :) Jasne że odejdą, ale Filmweb trafia chyba głównie do studentów z laptopami i starszych fanatyków z kompami 1024x768 - także taki mój wybór.
  • Odpowiedz
@Jurigag: Wydaje mi się że też nie ma co przesadzać. Content najlepiej się czyta okoła 1000px i nawet mniej. Facebook ma content na 980px :) Aktualny Filmweb też można rozciągnąć na max no ale nie wygląda dobrze i ciężko wzrokiem jest latać po treści. Myślałem o wersji responsywnej na właśnie h-res i tv, w której psoter zajmowałby 20% a reszta to content dużym fontem :D
  • Odpowiedz
@MatMal: a ja właśnie nie lubię takich stron jak wspomniany facebook, nie po to mam monitor 1920x1080 żeby korzystać tylko z około połowy...... wg mnie content na stronie powinien zajmować min 80% szerokości
  • Odpowiedz