Wpis z mikrobloga

#ror #programowanie #postgresql

jaki typ dac, bo dalem typ text do artykulu i chcialbym aby tak jak pisuje, tak byla informacja przedstawiana na stronie, typu jak napisze cos w jednej linijce i wcisne enter i wpisze cos w drugiej, to po dodaniu, zeby bylo tez wyswietlane w 2 linijkach, a nie w jednej :( cos ktos anybody?
  • 12
  • Odpowiedz
@porque: Bo wyświetlasz to w htmlu, a ten domyślnie pomija znak nowej linii. Zamień znak nowej linii na
, albo poszukaj w css, pewnie można jakoś zmusić go aby traktował znak nowej linii poważnie.
  • Odpowiedz
@anonim1133: br w tresci wiadomosci nie dziala, bo jest wylaczony(taki tryb bezpieczny), a niechce tez, aby jak bede chcial, aby cos bylo w nowej lini, musial dodawac br :) hmm bede musial to jakos rozszyfrowac, ale dzieki za checi pomocy :)
  • Odpowiedz
@porque: a nie lepiej do dodawnia wpisów skorzystać z tinymce i włączyć html?

albo sprawdź czy w bazie artykuł zawiera znaki nowej linii i tak jak pisał anonim, zmieniaj je na
już przy samym wyświetlaniu.
  • Odpowiedz
  • 0
@kejwmen: o tym tinymce doczytam czy jakoś mozna to łatwo wdrożyć, bo dopiero zaczynam sie tego wszystkiego uczyć ;)

No i jak mówiłem, w bazie są znaki nowej linii :) tylko wydaje mi sie ze to jakaś końcówka potrzebna w stylu jak mam do wyświetlania contentu article.content to pewnie jakoś mozna dopisać article.content.cos co będzie powodowało przeniesienie tekstu do nowej lini jezeli na taki natrafi znak :)
  • Odpowiedz
@porque: tinymce wdraża się bardzo łatwo, wystarczy wrzucić link do skryptu i nadać odpowiednią klasę polom tekstowym które ma obsługiwać.

No musisz zrobić jakąś zamianę przed wyświetleniem. Ruby ma chyba funkcję do zamiany, wcześniej (za pomocą wyrażenia regularnego?) wyszukujesz \n i zamieniasz na
. Nie mam zbytnio czasu na przeglądanie dokumentacji :(
  • Odpowiedz
  • 0
@kejwmen: spoko, nie ma problemu, dzięki za porady przejrzę to całe tinymce jak wrócę do domu, z czym to sie je :) a jak nie to jeszcze cos wymyśla i pokombinuje :) jeszcze raz dzięki za porady :)
  • Odpowiedz
@anonim1133: @kejwmen:

ok rozwiazanie bylo banalnie proste :) po prostu linijka

<%= article.content %>

ktora byla odpowiedziakna za wyswietlanie kontentu, ma domyslnie wlaczony tryb bezpieczny, ktory powodowal, ze kod html byl pomijany i wystarczylo tylko dodac raw i wyglada to tak

<%= raw article.content %> i juz dziala jak nalezy :)

@kejwmen: i dzieki za te tinymce, fajnie upraszcza i sie na pewno przyda, a nawet udalo mi sie
  • Odpowiedz
  • 3
@kejwmen: ok, dzięki wielki, zawsze jak cos mozna samemu jakoś tabelka sie pobawić aby wyszło mniej wiecej, czy ogólnie:) będę musiał odczytać i poszperac:) ale wielkie dzięki, przyda sie do pisania artykułów ten tinymce, a do komentarzy bez niego i będzie git :) na szczęście konfiguracja tez nie była za skomplikowana, bo osobna wersja przygotowana dla railsow :) wielkie dzięki za pomoc i podpowiedzi :) na razie spróbuje sobie jakoś to
  • Odpowiedz