Wpis z mikrobloga

@bartov: To chyba nie ma znaczenia :D , ale jeśli chcesz wiedzieć to ja gotuje pod przykrywką, solę na oko i gotuje tez na oko(zawsze sobie sprawdzam i wole jak jest taki twardszy). A do kurczaka są różne przyprawy
  • Odpowiedz
@bartov: O chłopie, jak masz jakaś kobietę w domu, to poproś ją by Ci przyrządziła roladki z kurczaka z szpinakiem, pieczone w piekarniku na kolację, rozpływa się w ustach! Jak to się robi, pojęcia nie mam, mój #rozowypasek ogarnia tą magie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Polecam wypróbować różne rodzaje ryżu, np basmati, albo po prostu kasze/makarony pełnoziarniste/ziemniaki. Nie samym ryżem człowiek żyje :D
  • Odpowiedz
@bartov: ja ryż kupuję wyłącznie sypki, najlepiej basmati albo jaśminowy.
zagotowuję wodę, solę ją, wsypuję ryż (trochę mniej niż wody) i na małym gazie on się gotuje z 10 minut aż wchłonie wodę.
a kurczaka? najlepsze wg mnie są pieczone p----i, po prostu marynuję je bez tłuszczu w ulubionych przyprawach przez kilka godzin w lodówce, potem do leciutko tylko posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego - i do piekarnika. na początku na
  • Odpowiedz
@bartov: ryż +kurczak (mocno przysmażony z przyprawami jak lubisz)+ warzywa na patelnie hortex 450g+ puszka pomidorów(blendujesz+przyprawy) łączysz wszystko ze sobą i niebo w gębie. Tylko to sobie gotuje. Czas wykonania 25 minut.
  • Odpowiedz
@bartov: sprobuj zrobic w rekawie do pieczenia, do wora w kawalkach: kura, papryka, pomidory, przyprawy - worek zamykasz i robisz dziurke, do piekarnika 200 stopni i 40 minut. Drugi sposob - brytwana - wlewasz wody, wkladasz filety/p----i kurczaka (wygodnie polowki) zasypujesz bakaliami : sliwki, morele, figi, co tam lubisz i niech sobie pyka - najlepszy na drugi dzien (jak jestes po silce no to mozesz sobie tez wcisgnac troche tego
  • Odpowiedz
@bartov: w garnuszku szklę drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, potem dosypuję ryżu, mieszam i prażę go ok. 2 min. dolewam wodę (tak, by tylko zakryć ryż), dodaję odrobinę soli, kurkumę i słodką paprykę. Pyka pod przykryciem. Wody dolewam po troszeczkę, jak ryż jest prawie gotowy, wyłączam ogień i dochodzi pod przykryciem.
  • Odpowiedz
@bartov: Ryz gotujesz tak jak podaje producent xd parboiled 12min bialy chyba tez tyle i naturalny 30min chyba ze chcesz bardziej papkowaty to dluzej albo sypki to krocej. Jak gotuje na kilka posilkow - ktore sa odgrzewane pozniej w mikrofali to przytrzymuje chwilke dluzej, wtedy po odgrzaniu nie jest taki suchy, albo zamykam jeszcze goracy w szczelnym pojemniku tak aby bylo troszke wiecej wody. Pokrywka nie robi roznicy :D Soli nie uzywam. Gotuje niestety ten w torebkach bo troche lipa z kuchenka u mnie i miejscem bo sprawil bym sobie ryzowar xd

Kuraka mozna zrobic na setki sposobow wymienie tylko kilka (jestem fanem cycka :D ):
- ala chinsku: sosy sojowe(jasny/ciemny) + sos ostrygowy + imbir + chili + czosnek(moze byc bez imbiru/chili/sosu ostrygowego)
- z szpinakiem siekanym (ugotowany wczesniej w mikrofali) + czosnek + pieprz - wszystko na patelnie chwile trzymamy az zejdzie woda
-
  • Odpowiedz
@bartov: Ja dość często ryż najpierw lekko prażę na patelni, później dodaję curry, zalewam wodą, przykrywam i czekam aż wchłonie całą wodę. A kurczaka z reguły podsypywałem np mieszanką kurkumy, kardamonu, imbiru, chilli i odrobiny cukru trzcinowego, kroiłem na drobniejsze kawałki, wrzucałem na rozgrzaną patelnię, jak się zrumienił to dorzucałem do tego warzywa i jeszcze chwilę podsmażałem.
  • Odpowiedz
@bartov: wlewam 2x więcej wody niż jest ryżu, pół kostki rosołowej, do wrzącej wody wsypuje ryż (mały palnik rozkręcony na maksa) i mieszam co 5 minut i w 15/20 min mam gotowy ryż :)
  • Odpowiedz