Wpis z mikrobloga

@RRybak: @mamapoth: Nie wiem o co wam chodzi vim bardzo miły jeśli chodzi o edytor tekstu na linuksa.

@wytrzzeszcz: dużo samozaparcia w nauczeniu podstaw, a później już z górki. Jeśli jednak chcesz wcześniej zobaczyć efekty swojej pracy to polecam netbeansa, clion lub innego eclipse.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: VIM jest świetnym edytorem do programowania, uczy pokory i zrozumienia kodu a nie bezmyślnego kompilowania. Używam go od lat i jestem bardzo zadowolony. Jeśli nie chcesz budować z terminala możesz podpiąć jakąś akcję ze skryptem do VIMa, a co do pluginów to tutaj jest mój zbiór, może wybierzesz sobie coś fajnego :)

Gundo
easymotion
  • Odpowiedz
Właśnie. Jako edytor tekstu

@mamapoth: A czym jest plik z programem? Tekstem. Vim nadaje się bardzo dobrze do programowania, to co odstrasza ludzi to jest jego "trudność". A z dodatkowymi pluginami to już bije na głowe resztę IDE.
  • Odpowiedz
@quiteflame: Dla mnie vim bardziej nadaje się szybkiego edytowania jakiś skryptów na serwerach niż jako IDE. Vi/vim jest chyba domyślnie instalowany na każdym systemie *nix, natomiast Emacsa jak samemu nie zainstalujesz to go nie będzie, poza OS X gdzie jest domyślnie zainstalowany.
  • Odpowiedz
Nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem tego podjarania vimem jako narzędziem do programowania. Nie chce mi się wierzyć, że jakikolwiek poważny programista używa tego na serio, bo w dobrym IDE po prostu wszystko robi się szybciej i prościej.

Pokażcie mi coś, co ma vim, a czego nie ma dobre IDE (jak eclipse, qtcreator, czy intellij). W drugą stronę nie będzie problemu - ot choćby takie banały jak wygodne zaznaczanie i wycinanie/wklejanie. Wiem, że w vimie się da, ale nie tak wygodnie i intuicyjnie jak w dowolnym edytorze graficznym.

Z przykładów bardziej zaawansowanych - podświetlenie wystąpień zmiennej spod kursora. Pod dowolnym IDE to po prostu jest i działa wyśmienicie. Programista nawet się nie zastanawia jak to działa. A pod vimem? http://stackoverflow.com/questions/1551231/highlight-variable-under-cursor-in-vim-like-in-netbeans

:autocmd
  • Odpowiedz