@RRybak: @mamapoth: Nie wiem o co wam chodzi vim bardzo miły jeśli chodzi o edytor tekstu na linuksa.
@wytrzzeszcz: dużo samozaparcia w nauczeniu podstaw, a później już z górki. Jeśli jednak chcesz wcześniej zobaczyć efekty swojej pracy to polecam netbeansa, clion lub innego eclipse.
@wytrzzeszcz: VIM jest świetnym edytorem do programowania, uczy pokory i zrozumienia kodu a nie bezmyślnego kompilowania. Używam go od lat i jestem bardzo zadowolony. Jeśli nie chcesz budować z terminala możesz podpiąć jakąś akcję ze skryptem do VIMa, a co do pluginów to tutaj jest mój zbiór, może wybierzesz sobie coś fajnego :)
@mamapoth: A czym jest plik z programem? Tekstem. Vim nadaje się bardzo dobrze do programowania, to co odstrasza ludzi to jest jego "trudność". A z dodatkowymi pluginami to już bije na głowe resztę IDE.
@wytrzzeszcz: Próbowałem obu i Emacs mi bardziej odpowiadał, w standardzie oferował więcej od vima i łatwiej było mi go dostosować do swoich potrzeb. Tu masz dobry poradnik do Emacsa.
@MirekWykopek: haha widzę, że można by założyć dwa nowe tagi #bojowkavim #bojowkaemacs ;) dla mnie w zasadzie bez różnicy bo oba edytory mają swoje mocne i słabe strony, jakoś tak po prostu zostałem przy VIMie, może ze względu na większą popularność i dostępność pluginów
@quiteflame: Dla mnie vim bardziej nadaje się szybkiego edytowania jakiś skryptów na serwerach niż jako IDE. Vi/vim jest chyba domyślnie instalowany na każdym systemie *nix, natomiast Emacsa jak samemu nie zainstalujesz to go nie będzie, poza OS X gdzie jest domyślnie zainstalowany.
@mamapoth @RRybak @vipe: Fajnie, że lubicie GUI i duże kolorowe przyciski... ale po staracie się zniechęcać ambitnych ludzi? Przecież na nauce prawilnego edytora można tylko zyskać... a jeśli mu się nie sprawdzi, to na pewno wróci do klikania w IDE ( ͡°͜ʖ͡°)
@wytrzzeszcz: ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: comment_JBiazMHkMzYchy8Z9N7w2Ms6qO4NuyV4.jpg
Pobierz@wytrzzeszcz: dużo samozaparcia w nauczeniu podstaw, a później już z górki. Jeśli jednak chcesz wcześniej zobaczyć efekty swojej pracy to polecam netbeansa, clion lub innego eclipse.
Właśnie. Jako edytor tekstu. Nie narzędzie do programowania.
Gundoeasymotion
@mamapoth: A czym jest plik z programem? Tekstem. Vim nadaje się bardzo dobrze do programowania, to co odstrasza ludzi to jest jego "trudność". A z dodatkowymi pluginami to już bije na głowe resztę IDE.
https://github.com/gmarik/Vundle.vim
używa GIT'a więc bez różnicy na jakim systemie operujesz
źródło: comment_6OT7qXt5XyWtXhxVSmcs6IwUgGlFH18z.jpg
Pobierz