Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mrst: jak już to oddechu, puls sprawdza tylko personel medyczny (jak ktoś nie wierzy to 20 przysiadów i proszę wytłumaczyć dlaczego ściana też ma puls)
  • Odpowiedz
Nie wiem. Skończyłem dyżur. I w sumie nie wiem czy chcę wiedzieć. ZRM z---------ł, a koleżanka prowadziła ojca krok po kroku. Teraz chleję i mam w dupie.

Z pozytywów - wdrożyliśmy procedurę leczenia hipotermii głębokiej. Wyłowiony z Wisły. W sumie 3 ZRM (P + S + P - które dowiozło Lucasa) i przy tej okazji dowiedziałem się, że dziewczyna spod lawiny (głośny przypadek sprzed kilku tygodni) ma 15 GCS i chodzi sobie
  • Odpowiedz
@tomashj2: To jest tak, że masuje się chyba żeby przywrócić rytm serca kiedy jest ta taka płaska linia, a defibrylator jest od "resetu" rytmu, jak jest migotanie. Mimo wszystko masaż serca nie zaszkodzi, a może uratować życie.
To jest to co wyniosłam z kursu pierwszej pomocy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Korba112: weź mi wytłumacz to jak można mieć zawał i o tym nie wiedzieć. Babcia pozdrawia. Wyszło dopiero w szpitalu jak główka zaczęła źle pracować ;)
  • Odpowiedz
@michalkosecki: To zależy od tego czy serce zaskakuje, jak tak i potem znów nie to do bólu i tak w kółko aż finalnie zaskoczy. Jak nie zaskoczy wcale to niestety człowiek umiera, 3minuty bez tlenu i móżg bodajże umiera.
  • Odpowiedz
@IreuN: Można nie wiedzieć o zawale. Wystarczy, że będą nietypowe objawy (ból pleców, ból brzucha), które ustąpią po kilku dniach. Mowa oczywiście o zawale, który człowiek przechodzi stosunkowo łagodnie.
  • Odpowiedz