Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheMan: Aparat do echo serca potrafi kosztować tyle, co nowe BMW w full opcji. Nowoczesny stół operacyjny (i to wcale nie najlepszy) kosztuje ~200 tysięcy. Koszt jednego stentu DES (raczej standard w obecnych czasach), których wszczepia się w szpitalu powiatowym często kilkanaście dziennie, to setki dolarów.

Medycyna/ochrona zdrowia to droga zabawa. Pacjent "przychodniany" tego oczywiście nie widzi, a i w szpitalu rzadko jest się podłączonym do bajeranckich maszyn robiących PING!,
  • Odpowiedz
@RPG-7: Trzeba by sięgnąć do statystyk. Oceniam, że 5-10%.

@bazingaxl: Takie są ceny sprzętu. Defibrylator to też około 50kzł, do tego jeszcze dochodzą dziesiątki innych drogich rzeczy. Zaletą jest to, że to sprzęt pancerny, sprawdza się w ekstremalnych warunkach.
  • Odpowiedz
@Korba112: 16 lat...;/to naprawdę dramat ze ktoś w tak młodym wieku myśli o tym aby rozwiązać problem poprzez sznur...jak sprawa potoczyla się dalej? Ja juz po dniówce-mieliśmy wezwanie do gościa którego żona znalazła w garażu...zwłoki juz w zaawansowanym rozkładzie wiec smród tak niesamowity, ze prawie oddałem obiad obok ciała...
  • Odpowiedz
@polancky: Nie wiem. Skończyłem dyżur. I w sumie nie wiem czy chcę wiedzieć. ZRM z---------ł, a koleżanka prowadziła ojca krok po kroku. Teraz chleję i mam w dupie.
Z pozytywów - wdrożyliśmy procedurę leczenia hipotermii głębokiej. Wyłowiony z Wisły. W sumie 3 ZRM (P + S + P - które dowiozło Lucasa) i przy tej okazji dowiedziałem się, że dziewczyna spod lawiny (głośny przypadek sprzed kilku tygodni) ma 15 GCS
  • Odpowiedz
@tomashj2:

Mylisz całkowicie dwa pojęcia. Zawał i zatrzymanie krążenia to dwie różne rzeczy. Zawał jest przyczyną zatrzymania krążenia i wtedy masaż serca jest jedyną szansą na uratowanie.
  • Odpowiedz
@Korba112: ale miej zrozumienie do totalnego laika, co? Tak mi w szkole mówili a że sprawa dość istotna to wole dopytać się u kogoś kto sie na tym zna.
Czyli jak ktoś ma zawał ale jest przytomny to nie robić masażu serca ale gdy straci przytomność i serce przestanie bic to wtedy trzeba wkroczyć do akcji?
  • Odpowiedz