Aktywne Wpisy
Krupier +163
Na dobry początek weekendu wleci zaraz picka na grubym. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
#krupgotuje #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn
#krupgotuje #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn
miss-durniu +5
Jak zrzucić ten straszny bebech?
-40 lat na karku
-praca biurowa
-aktywność: 3x w tygodniu po 1h jazdy na rowerze
-słodyczy nie jem w ogóle, nie słodzę i nie piję w ogóle słodzonych napoi
-fastfody jem sporadycznie (raz w miesiącu gówno typu McDonald's)
-nie gotuje sam, więc albo z pysznego zamawiam jakiś domowy obiad albo jem kanapki
#pokazbrzuch #sport #mirkokoksy #rower #dieta #odzywianie
-40 lat na karku
-praca biurowa
-aktywność: 3x w tygodniu po 1h jazdy na rowerze
-słodyczy nie jem w ogóle, nie słodzę i nie piję w ogóle słodzonych napoi
-fastfody jem sporadycznie (raz w miesiącu gówno typu McDonald's)
-nie gotuje sam, więc albo z pysznego zamawiam jakiś domowy obiad albo jem kanapki
#pokazbrzuch #sport #mirkokoksy #rower #dieta #odzywianie
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zbudowałem sobie termometr do warzenia, w oparciu o 3 DS1820 i ATmega z zapisem na kartę SD. Dzisiaj rano testowałem go warząc AIPA na mosaicu i simcoe. Czy te wykresy nie wyglądają przepięknie? Jaram się jak kościoły w Norwegii.
T1 jest umiejscowiony 1,5 cm nad dnem gara, T2 na 12 cm, a T3 na 22 cm.
1. Zaczynam dolewać wody do gara, temperatura z pokojowej spada do 15°C
2. Podgrzewanie wody. Nie mam pojęcia skąd te skoki T3, musiałem coś kombinować z sondą pomiarową.
3. Słody wrzuciłem w 65°C, spadło do 63°C. Nie chciałem by temp spadała i włączyłem palnik na mały ogień. Zapomniałem o nim( ͡° ʖ̯ ͡°). Miało być wytrawne.
4. Wyłączyłem palnik i co jakiś czas zamieszałem w garze.
5. Zmiana planów. Przerwa dekstrynująca.
6. Mashout.
7. Wyjąłem sondę co by wykres był jednoznaczny.
8. Włożyłem ją do kadzi filtracyjnej. T3 był parę centymetrów pod powierzchnią. Filtrowanie.
9. Przełożyłem sondę do gara i zacząłem porcjami dolewać brzeczkę. Na końcu 9. wlałem ostatnią porcję brzeczki.
10. Podgrzewanie do 100°C.
11. Dodanie chmielu 35g simcoe. Co jakiś czas zamieszałem, a na końcu 11 zamiast zostawić uchylone przykryłem. Wykipiało.
12. Dalej już bez większych przygód. Mosaic na 15' i 0'. 10' przed końcem włożyłem chłodnicę by się zdezynfekowała.
13. Chłodzenie. Chłodnica 8mb miedzi fi8. Chyba wymienię na coś skuteczniejszego.
14. Przy 30°C wyjąłem chłodnicę. Napowietrzanie, zadawanie drożdży i sprzątanie całego tego bajzlu :P
Wyszło 20l , 14,5 blg.
I teraz najważniejsze. Czy wykres będzie w odpowiedniej rozdzielczości.
#piwowarstwo
Mój klejony jest na śline na płytce uniwersalnej.
@Humble: świetna sprawa, przydał by się taki sprzęt do kontrolowania temp. fermentacji