Wpis z mikrobloga

@fantomasas: No i słusznie. Nie są ekspertami to dlaczego mają wyrokować na temat skuteczności szczepionek? Zachowują się neutralnie i o to chodzi. To ludzie sami mają szukać wiedzy i prawdy, bo jak tego nie zrobią to narażą się na niebezpieczeństwo. Przecież to cała istota korwinizmu. Jak można jeszcze tego nie rozumieć?
  • Odpowiedz
Misiu ale to są fakty że nie każdy i nie zawsze nadaje się do szczepienia. Sami lekarze odraczają szczepienia xD

@erbo: I nikt, nigdzie nie chce zmuszać takich osób do szczepienia. Natomiast w interesie tych osób (i wszystkich innych) jest, żeby reszta się szczepiła.
  • Odpowiedz
@erbo: Załóżmy hipotetyczną sytuację - w Sosnowcu wybucha epidemia zombie. Czy mamy prawo zarządzić kwarantannę, czy należy za wszelką cenę przestrzegać praw jednostki i pozwolić epidemii się rozprzestrzenić na całą Polskę?
  • Odpowiedz
@erbo:

Misiu ale to są fakty że nie każdy i nie zawsze nadaje się do szczepienia.

I w interesie tych, którzy zaszczepieni być nie mogą, jest zmniejszenie występowania czynników chorobotwórczych w populacji, a najlepiej eradykacja choroby, jak w przypadku ospy
  • Odpowiedz
@erbo: ale zapytałem o hipotetyczną sytuację - nie znam się na gruźlicy i panujących przepisach epidemiologicznych. Więc pytam czy wbrew rozumowi i godności człowieka będziesz bronił praw jednostki czy zgwałcisz je dla dobra ogółu?
  • Odpowiedz
@Yahoo_: Ale po co mam myśleć o hipotetycznej sytuacji, skoro jest realna sytuacja do analizy.
Gruźlicy chodzą po ulicach i zarażają innych, to się dzieje każdego dnia!!!
Nie są ani zamykani, ani oznakowani, normalnie chodzą na wolności!!
  • Odpowiedz
@erbo: Nie mam wiedzy, żeby zaprzeczyć bądź potwierdzić Twoim rewelacją dlatego pytam hipotetycznie. Jestem zwyczajnie ciekaw jak bardzo ważna jest dla Ciebie obrona praw jednostki. Czy jesteś w stanie zaakceptować wyjątki czy nie? Tak trudno odpowiedzieć na pytanie?
  • Odpowiedz
@erbo: Istnieje obowiązek leczenia szpitalnego.

Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r.o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi z późniejszymi zmianami:

Art. 28. Lekarz lub felczer, który podejrzewa lub rozpoznaje chorobę szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną, stanowiącą zagrożenie dla zdrowia publicznego, lub stwierdza zgon w wyniku takiej choroby, podejmuje działania zapobiegające szerzeniu się zachorowań, w
  • Odpowiedz
@erbo: Owszem i ograniczamy ją. Były ulubieniec lewicy jest oskarżony (a może już skazany) za umyślne zarażanie. Czy możesz odpowiedzieć na moje pytanie? Czy odpowiedzieć sprawi, że dalsza dyskusja okaże się dla Ciebie zbyt skomplikowana?
  • Odpowiedz