Wpis z mikrobloga

#hosting #vps #backup #pytaniedoeksperta #webdev
Prowadzę parę stronek na własnym serwerze w #digitalocean , problem w tym, że oni nie robią backupu oraz ja sam mogę coś zawsze popsuć i zastanawiam się jak się zabezpieczyć. W sumie pliki stronek mają niecałe 100 mb i rzadko się zmieniają, wystarczy backup co tydzień, bazy danych już są bardziej wrażliwe i wypadałoby je backupować przynajmniej raz dziennie. I teraz pytanie jak się do tego zabrać, myślałem o jakimś gotowym skrypcie, który by mi sie odpalał, robił co trzeba i wysyłał na jakiś ftp, problem w tym, że nie mam ani takiego skryptu ani serwera #ftp . Jak wy się z tym uporaliście? Znacie lepszy sposób na to niż wrzucanie na ftp? Jeśli nie, to znacie darmowy hosting ftp, który ma jakąś dodatnią pojemność?
  • 8
  • Odpowiedz
@hjkl: przecież można dokupić backupowanie na digitalocean. Jaka baza danych? Można wywoływać z crona polecenie backupu i tyle, tylko jak nie masz drugiego serwera to nie wiem gdzie to trzymać
  • Odpowiedz
@hjkl: Niezależnie od pojemności, backupy zawsze muszą znaleźć się na osobnym serwerze - nie ważne czy pocztowym, czy VPS. Warto pomyśleć również o szyfrowaniu kopii, chociażby głupim kluczem AES - w końcu to nie Twoje dane i powinieneś obchodzić się z nimi z najwyższą ostrożnością.
  • Odpowiedz