Wpis z mikrobloga

Jaki jest maksymalny azymut zachodu Księżyca (powiedzmy dla Krakowa, ale może być z dokładnością do obszaru Polski)?
Lub, czy w okresie od listopada do kwietnia może przekroczyć (lub być w okolicy) 315°?
Ewentualnie poproszę o jakiś link do rocznego wykresu.
Z góry dziękuję za odpowiedź!
#astronomia #pytanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Al_Ganonim: Z tym, że taka deklinacja jest możliwa tylko wtedy, gdy długość ekliptyczna węzła wstępującego orbity Księżyca jest zbliżona do zera (tzn. znajdzie się w punkcie Barana) - wtedy dochodzi do synchronizacji zmienności szerokości ekliptycznej i deklinacji naszego satelity. Aktualnie jednak węzeł orbity zbliża się do punktu Wagi i przez najbliższe parę lat Księżyc nie będzie osiągał deklinacji powyżej 20 stopni. Wahania amplitudy deklinacji wynikające z precesji orbity Księżyca są
namrab - @Al_Ganonim: Z tym, że taka deklinacja jest możliwa tylko wtedy, gdy długość...

źródło: comment_P8AwkNmPaUHJHioTqoPwTRAYGAtRCPvY.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@namrab: Prawdę rzeczesz. Pewnie w Sieci są dostępne jakieś gotowe kalkulatory azymutów zachodu i wschodu ciał niebieskich. Chociaż ze względu na to, że Kierownik @marcinst zapytywał o maksymalny azymut, to podałem maksymalną deklinację.
  • Odpowiedz
@marcinst: Masz może informację, kiedy zostało zrobione to zdjęcie?
Na pierwszy rzut oka wygląda na prawdziwe. Widać refrakcję atmosferyczną i zmieniony kolor Księżyca. Zazwyczaj na krajobrazowych fejkach Księżyc przy horyzoncie jest śnieżnobiały i okrągły, tak jakby wisiał kilkadziesiąt stopni nad horyzontem.
  • Odpowiedz
@namrab: Tego niestety właśnie nie wiem. 2010-2013, okres zgrubnie listopad-marzec.
PS
To nie zdjęcie - to kadr z filmu (sam złapałem i mam wątpliwości, czy poważny dokumentalista nie "fotoszopuje").
PS2
Ujęcie jest na mocnym teleobiektywie
  • Odpowiedz
@namrab: Nie mam jak wyciąć i wkleić materiału/wycinka video. To po prostu może być nakładka 2 warstw prawdziwych ujęć. Zachód ujęty gdzie indziej, a zamek z panorama Tatr osobno. To dość profesjonalny materiał.
Niemniej mam wątpliwości, czy Księżyc może zachodzić aż tak daleko w kierunku północnym w tym miejscu.
  • Odpowiedz
@namrab: @marcinst: policzyłem trochę niezgrabnie, ale wyszło mi, że zdjęcie może być prawdziwie. Gerlach leży ~42 km na zachód i ~23 km na północ od zamku. Kąt pomiędzy zachodem a kierunkiem z zamku na szczyt to jakieś 29 stopni. Azymut zachodu będzie więc nie więcej niż 300 stopni. Do zrobienia.
  • Odpowiedz
@Al_Ganonim: Na granicy, bo nie wiadomo skąd to ujęcie dokładnie jest, a zachód wyliczany ze wzoru nie bierze pod uwagę pasma górskiego.
Niemniej pewnie masz rację - twórca filmu miał nieźle obczajony kalendarz i meteo:)
Szacun dla niego i dla Was za zainteresowanie i konwersację na poziomie.
Pozdrawiam i dziękuję!
  • Odpowiedz