Wpis z mikrobloga

Mirki od #javascript sprzeczające się pomiędzy #angularjs i resztą świata ( ͡° ͜ʖ ͡°)
There is new kid on the block: Aurelia!

http://aurelia.io/

Na razie w fazie pre-beta ale wygląda świetnie. Jest to dziecko ludzi, którzy wcześniej utworzyli Durandala. Sami twierdzą, że to taki Durandal 2.0.

Co w tym ciekawego? Ano to, że można pisać #js zgodnie ze standardem ES6 - sama Aurelia ma zintegrowany transpiler do JSa jaki znamy na codzień. Istnieje też możliwość używania tego z #coffeescript, #typescript, #atscript i pewnie wieloma innymi :)

Bardzo polecam się przyjrzeć jeśli ktoś zajmuje się #webdev lub #spa.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bonus: Samo ES6 nie jest prawie nigdzie wspierane :) Jeśli chodzi o Aurelię to ma zintegrowany transpiler ES6 na JS który jest obsługiwany w przeglądarkach. Jedna uwaga tutaj - IE dopiero od wersji 11 chyba. Tam mu czegoś brakuje i jak komuś bardzo zależy to twórcy mają jakiś kawałek kodu, który to dodaje do starszych IE również.
  • Odpowiedz
@Marmite: Widziałem i na podstawie tego można stwierdzić, że ES6 nie jest prawie nigdzie wspierane :) Jeśli mam być bardziej precyzyjny to powiem: "Nie jest nigdzie wspierane w całości". W tym wypadku raczej chodziło mi o to, że nie można tak beztrosko kodować w ES6 jeszcze.
  • Odpowiedz
@mathix: Rob Eisenberg który jest autorem bloga którego podesłałem, Durandala oraz Aurelii właśnie był wcześniej w teamie tworzącym Angular 2 :)

Ja mam poczucie, że on wziął najfajniejsze rzeczy z Angulara i z Durandala i wcisnął je w jeden projekt tworząc dzieło sztuki (mam taką nadzieję ;) )
  • Odpowiedz
@mathix: Noo tylko zabierajcie się do tego powoli bo Aurelia nie jest jeszcze gotowa na produkcyjne użycie :) Próbowałem ją wykorzystać na moim blogu w eksperymentalnym branchu, ale na razie czas pierwszego ładowania jest potwornie długi. Autor pisał, że mogą to mocno skrócić, tylko potrzebują czasu :)

Wstępnie mogę powiedzieć, że mi się BARDZO podoba. Integracja z System.js i JSPM do ładowania modułów jest świetna bo w zasadzie wystarczy zainstalować
  • Odpowiedz