Wpis z mikrobloga

@to_jest_chyba_kurcze_zart: Napisałeś w sumie prawdę. Dla mnie windows phone bije na głowę androida właśnie z tego powodu, że telefon jest dla mnie telefonem. Nie muszę go personalizować, bawić się, romować i instalować mnóstwa aplikacji. Od tego mam komputer i 2 tablety. Telefon za to musi działać zawsze i wszędzie, szybko i bez ścinek.
  • Odpowiedz
Windows Phone (...) praktycznie się nie ścina, prawie zawsze chodzi płynnie.

@to_jest_chyba_kurcze_zart: No nie wiem. Wczoraj kupiłem Lumnie 630 bo mam do napisania pewną aplikację, i wypadało by się tym w końcu pobawić (zobaczyć jak w praktyce działa UI). Na mój gust tnie się bardzo często, scroll jest mało płynny, i ciągle widać te kropki ładowania/czekania. Wiem że to budżetowy telefon (taki zresztą miał być - jak apka działa dobrze
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Tak BTW (jestem userem androida, żeby nie było): andek już od pewnego czasu z otwartością ma niewiele wspólnego... Google praktycznie wszystkie ważniejsze usługi wrzuciło do zamkniętych gapps, a to co zostało (prawdziwie otwarte) nie zapewnia nawet funkcjonalności telefonu (lub zapewnia tylko jego bardzo podstawowe funkcje)...
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Piszę tylko o świeżo wyciągniętych z kartonu telefonach na których nic nie było grzebane poza szybką personalizacją i zainstalowaniem kilku najpopularniejszych aplikacji.

Na co dzień używam telefonu z trzeciego (tego nielubianego na wykopie) obozu, ale że to jest flagowiec więc nie porównuję ich bezpośrednio.
  • Odpowiedz
@Diabl0: Android tak zrobił żeby trafić ze sprzedażą w ludzi którzy zupełnie się nie interesują smartfonami, jedyna różnicą między WP, iOS i Android jest nazwa i może firma, dlatego trochę ułatwił (przy okazji "ograniczając") życie tym osobom. Jednak zawsze masz wybór i możesz z tym systemem robić co tylko sobie zamarzysz. Wystarczy się trochę zainteresować i włączyć mózg :)
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Przykładowa lista - to są aplikacje Google, które producent danego telefonu musi na nim umieszczać i jest problem z ich usunięciem (jeżeli ktoś używa alternatywnych apek). Nie pamiętam, czy wszystkie z nich są wymagane (raczej nie, ale na pewno jest to Gmail, chrome, google search, itp) . Faktem jest, że wszystkie one należą do Google i mają zamknięte źródła.
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: Różnicą miedzy tymi producentami jest też cena. Moim zdaniem cenowo to wygląda mniej więcej tak: telefon z androidem < Windows Phone < iPhone... Pytanie, czy chce się przepłacać dla iMarki i iPrestiżu, czy jechać z andkiem, albo niewiele droższym ale uboższym Windowsem. Ja na razie jestem za Andkiem.
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: nie do końca. Filozofia UI androida i iOS jest bardzo zbliżona, i przejście pomiędzy nimi jest raczej gładkie. UI WP kieruje się natomiast wieloma zupełnie innymi wytycznymi które (przynajmniej w moim wypadku) wymagają znacznie więcej czasu na "odnalezienie się" i przyzwyczajenie.
Jeśli mowa jest o wykorzystaniu telefonu tylko do dzwonienia, to ok - większych różnic nie ma. Ale jeśli zechcemy robić z telefonem coś więcej niż dzwonienie, smsy i
  • Odpowiedz
@Diabl0: Moim zdaniem nie chodzi o "stać" tylko o "w tej samej cenie można mieć coś lepszego", albo "taniej można mieć coś takiego samego"... Kwestia szanowania własnego portfela...

PS: Amerykanów stać tylko dlatego, że jadą ciągle na kredytach... Kiedyś się przejadą i to będzie koniec dolara...
  • Odpowiedz
@slawpe13: Przyjrzyj się cenom modeli flagowych - wszystkie oscylują wokoło podobnych kwot. Zwróć również uwagę że w przypadku Androida producenci nie ponoszą dodatkowych kosztów tworzenia i rozwijania systemu.
  • Odpowiedz
@to_jest_chyba_kurcze_zart: W sumie w większości się zgadzam z Twoją wypowiedzią. Miałem przez ostatnie 3 miesiące Lumie 730, na początku była zajawka, podobał mi się również przedni aparat. Jednakże z czasem zaczęło mi brakować aplikacji. Wkurzało mnie, bo np siedząc na nudnym wykładzie kumple grali w różne gierki i mówili: "ściągnij tę, bo jest zarąbista", po czym okazywało się, że w sklepie jej po prostu nie ma. Przesiadłem się na iPhone,
  • Odpowiedz